wtorek, 11 listopada 2014

Domowe makaronowe shushi

Uwielbiam zarówno kuchnię włoską za makarony jak i japońską za sushi. Tym chętniej przygotowałam domowe, makaronowe, sushi. Zainspirował mnie do tego makaron w kształcie ryżu, który okazał się świetnym, niedrogim i funkcjonalnym zamiennikiem.
W przygotowaniu sushi najwięcej uwagi i czasu wymaga ryż: płukanie, odsączanie, gotowanie, trzymanie pod przykryciem. Tymczasem w przypadku makaronu zajmuje to tylko 10 minut! W tym czasie przygotowujemy składniki, zawijamy i efektowne, zdrowe, a przede wszystkim  pyszne danie gotowe!




Składniki:
  • opakowanie makaronu Czaniecki w kształcie ryżu 
  • 5 listków nori 
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki octu ryżowego 
  • 150 gram łososia wędzonego
  • awokado
  • ogórek 
  • czarny sezam 

Wykonanie:
  • makaron gotujemy 10 minut w osolonej wodzie
  • odcedzamy, ale nie przepłukujemy
  • w misce mieszamy ocet ryżowy, cukier i dodajemy makaron
  • mieszamy i czekamy aż lekko przestygnie 
  • na macie do zwijana sushi układamy listek nori 
Rolka tradycyjna: 
  • przestudzony makaron układamy na matowej powierzchni nori 
  • na brzegu układamy łososia, ogórka pokrojonego w słupki i awokado 
  • zawijamy i lekko dociskamy 
  • tniemy na 8 części 

Rolka 'inside out' 
  • na macie układamy folię aluminiową
  •  folię posypujemy czarnym sezamem
  • na niej rozkładamy makaron i przykrywamy listkiem nori 
  • układamy łososia, ogórka i awokado 
  • zawijamy i lekko dociskamy 
  • tniemy na 8 części
 Podajemy z marynowanym imbirem, wasabi i sosem sojowym. 


zBLOGowani.pl

2 komentarze: