niedziela, 30 listopada 2014

Niedzielny obiad - polędwiczki w sosie

Niedzielny obiad jest wyjątkowy szczególnie ze względu na to, że jest jedzony wspólnie z rodziną i dlatego, że mam czas go przygotować od początku do końca, bez półproduktów i odgrzewania.
Jakiś czas temu trafiłam na pyszny przepis na polędwiczki w sosie pieczarkowym tutaj, jednak nie miałam brandy podanego w przepisie, poradziłam się męża co z naszego barku najlepiej zastąpi ten składnik. Od tej pory zawsze używam whiskey Red Stag by Jim Beam, która ma wyjątkowy wiśniowy aromat i jest dla mnie gwiazdą tego dania. Polecam wypróbować!

 Składniki:
  • Polędwiczki w sosie: 
  • 1 polędwiczka 500g
  • mała cebulka
  • 30 deko pieczarek
  • świeży tymianek 
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 50ml Red Stag 
  • sól, pieprz
Wykonanie:
  • Polędwiczkę kroimy w plastry o grubości centymetra i rozmijamy pięścią
  • mięso marynujemy w ząbku czosnku, soli, pieprzu, tymianku i oliwie
  • plastry polędwiczki podsmażamy na oliwie z obu stron po ok. 4 min i zdejmujemy z patelni
  • wrzucamy łyżkę masła 
  • na tej samej patelni smażymy cebulę pokrojoną w kostkę i pieczarki pokrojone w plastry
  • zalewamy alkoholem, a po 3 minutach dolewamy śmietankę
  • kiedy sos lekko zgęstnieje przekładamy polędwiczki na patelnię
  • doprawiamy solą i pieprzem
  • podgrzewamy kilka minut

Sos podałam z kaszą jęczmienną z tymiankiem i surówką z czerwonej kapusty, cebuli, jabłka i marchewki, zrobionej moim niezawodnym ekspresowym sposobem w rozdrabniaczu, z sosem z soku z cytryny i oleju rzepakowego tłoczonego na zimno.

1 komentarz:

  1. Zapowiada się świetnie. Kolor surówki jest obłędny. bardzo smaczny obiad niedzielny :)

    OdpowiedzUsuń