wtorek, 11 listopada 2014

Dla gości: ekspresowe kulki orzechowo-kokosowe

Dzisiaj słodka przekąska dla niespodziewanych gości. Jest idealna na taką okazję, bo przygotowuje się nią dosłownie kilka chwil, a mimo to smakuje i wygląda bardzo wykwintnie. Smaki kokosowy i orzechowy świetnie komponują się ze sobą i idealnie pasują do filiżanki kawy lub herbaty i pogaduch ze znajomymi czy rodziną. Z kolei ciekawa forma podania przypominająca lizaki, na pewno przypadnie do gustu również dzieciom.



Składniki:
  • 10 biszkoptów
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki serka śmietankowego
  • garść wiórek kokosowych
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki syropu z agawy lub syropu klonowego

Wykonanie:
  • w blenderze/rozdrabniaczu umieszczamy biszkopty, masło orzechowe, serek i cukier puder
  • miksujemy do uzyskania lepkiej masy
  • z masy formujemy kulki
  • kulki zamaczamy w syropie z agawy lub syropie klonowym
  • obtaczamy w wiórkach kokosowych

Efektowne podanie
kulki nakłuwamy na patyczki od szaszłyków
kieliszki napełniamy suchym ryżem
możemy również podać w papilotkach do czekoladek



 Tych, którzy lubią słodkości zapraszam do poczytania książki "Moje Wypieki i Desery na każdą okazję" Doroty Świątkowskiej, którą możecie znaleźć tutaj: http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki

Moje wypieki i desery na każdą okazję

6 komentarzy:

  1. świetne, a tak podane na pewno zrobią wrażenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. co tam goście, sama bym je pożarła :P

    OdpowiedzUsuń
  3. cieszę się, że się podobają, smakują też wyśmienicie, polecam spróbować!

    OdpowiedzUsuń