niedziela, 23 listopada 2014

Tapas z Newellą

Często przygotowuję różnego rodzaju tapas, bo jest to dla mnie wspomnienie wakacji. Tym razem przygotowałam zdrową, wegetariańską wersję z użyciem Newelli wędzonej. Produkt nadał przekąskom wyrazistego smaku, przypominał trochę podwędzany ser. Zapach przypomina mi z kolei typową dla kuchni hiszpańskiej wędzoną paprykę. Przy użyciu innych smakowitych dodatków przygotowałam: ruloniki z cukinii, pieczonej papryki i newelli, kostki newelli w sosie z pieczonej papryki i ciecierzycy, kąski z czarnymi oliwkami i pesto, szaszłyki z zielonymi oliwkami i ostrą papryczką oraz pieczarki z farszem.Wyszło kolorowo, pachnąco i pysznie!


 

Pieczarki 
  • kilka pieczarek obsmażamy na oliwie
  • na farsz kroimy drobno Newellę wędzoną, natkę pietruszki, papryczkę ostrą i  czosnek 
  • ciepłe pieczarki nadziewamy i doprawiamy pieprzem


Roladki
  • cukinię tniemy na cienkie plasterki obieraczką
  • oparzamy wrzątkiem, żeby lekko zmiękły 
  • zwijamy w ruloniki 
  • do ruloników na przemian wkładamy pasek pieczonej papryki lub Newelli 

Wędzone kostki w sosie 
  • Newellę kroimy w kostkę
  • blendujemy 1/4 pieczonej papryki z garścią ciecierzycy, łyżką oliwy, solą i pieprzem
  • kostki obtaczamy dokładnie w powstałym sosie


Szaszłyki i "lizaki"
  • na wykałaczki lub patyczki do szaszłyków nadziewamy:
  • kostki Newelli, zielone oliwki i marynowane papryczki chili
  • na patyczki od lodów nadziewamy Newellę pokrojoną w grubą kostkę 
  • układamy po plasterku czarnej oliwki 
  • ozdabiamy pesto 



Gotuj z Newellą

2 komentarze:

  1. Jestem pod wrażeniem!!!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepiękne, pomysłowe aż chce się po nie sięgnąć i spróbować wszystkich :)

    OdpowiedzUsuń