piątek, 19 lutego 2016

Pizza melanzane czyli pizza z bakłażanem

Ostatnio, w lubianej przeze mnie pizzerii  zamówiłam pizzę z bakłażanem, ciasto było pyszne, dodatki świetne, poza.... bakłażanem. Jakie było moje rozczarowanie, kiedy zobaczyłam kawałki bakłażana cienkie jak kartka papieru, suche i niestety bez smaku. Poczułam, że rzucono mi rękawicę - już po kilku dniach robiłam pizzę melanzane w swojej kuchni, z dodatkami podpatrzonymi w owej pizzerii: sos pomidorowy, natka pietruszki, oraz świeżo starty parmezan i czosnek (pyszny zestaw!). Same bakłażany pokroiłam w plastry o grubości ok 0,5 centymetra, posoliłam, następnie lekko odsączyłam wilgoć i posmarowałam oliwą. Smażyłam na patelni grillowej z dwóch stron, pod przykryciem, żeby dobrze zmiękły. Wyszło pysznie.




Składniki (na jedną dużą pizzę):

  • 1 duży bakłażan 
  • 3/4 szklanki passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • sól, pieprz do smaku 
  • pół pęczka pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki startego świeżego parmezanu
  • garść tartej mozzarelli 

Ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki 
  • 1/7 kostki świeżych drożdży
  • ok 200 -220 ml  ciepłej wody 
  • szczypta cukru 
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka soli 

Wykonanie:
  • Do małego naczynka wlewamy 100 ml wody, wkruszamy drożdże, dodajemy cukier, szczyptę mąki i mieszamy - odstawiamy na chwilę
  • do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól i oliwę, mieszamy
  • wodę z drożdżami dodajemy do mąki i mieszamy
  • stopniowo dodajemy kolejne 100 ml wody, wyrabiając ciasto i regulujemy ilość wody w zależności od konsystencji powinna być elastyczna, miękka, ale nie lepiąca i powinna odchodzić od ręki
  • ciągle wyrabiając dostosowujemy ilość wody i ewentualnie oprószamy lekko mąką
  • formujemy kulę i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na czas przygotowania składników (ja zazwyczaj włączam piec, a miskę przykrytą ściereczką stawiam na kuchence, która nagrzewa się od pieca)
  • bakłażany kroimy w plastry, solimy, odsączamy wilgoć, smarujemy oliwą
  • smażymy  z dwóch stron na patelni grillowej, pod przykrywką, żeby ładnie zmiękły 
  • pietruszkę drobno siekamy
  • ścieramy parmezan
  • przygotowujemy sos pomidorowy: passatę łączymy z solą, pieprzem, oregano, czosnkiem granulowanym 
  • z wyrośniętego ciasta formujemy dużą pizzę na całą blachę od piekarnika 
  • przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na 15 minut 
  • następnie na cieście rozsmarowujemy sos i posypujemy tartą mozzarellą 
  • wstawiamy do pieca rozgrzanego do 200 stopni z termoobiegiem na 10 minut, po tym czasie wyjmujemy i układamy na niej bakłażany, wstawiamy na kolejne 3 minuty
  • wyjmujemy pizzę, posypujemy natką, parmezanem i na wierzch ścieramy drobno czosnek 

5 komentarzy:

  1. ale mi smaka narobiłaś;) http://lunch-time.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatnio zamówiłem pizzę z www.szybkapizza.pl – nie dość, że niedroga, to jeszcze pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow, wygląda przepysznie :) Mam w weekend gości wege i chyba postawię na taką pizzę z bakłażanami ;) Myślę, że będzie im smakowała ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmmm, bardzo apetyczny wpis!:) Przed oczyma od razu stanęła mi moja ulubiona pizzeria z Karpacza, w której często goszczę z rodzinką. Ich Margherita jest po prostu najlesza!

    OdpowiedzUsuń