Składniki (na jedną dużą pizzę):
- 1 duży bakłażan
- 3/4 szklanki passaty pomidorowej
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- sól, pieprz do smaku
- pół pęczka pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki startego świeżego parmezanu
- garść tartej mozzarelli
Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki
- 1/7 kostki świeżych drożdży
- ok 200 -220 ml ciepłej wody
- szczypta cukru
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka soli
Wykonanie:
- Do małego naczynka wlewamy 100 ml wody, wkruszamy drożdże, dodajemy cukier, szczyptę mąki i mieszamy - odstawiamy na chwilę
- do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól i oliwę, mieszamy
- wodę z drożdżami dodajemy do mąki i mieszamy
- stopniowo dodajemy kolejne 100 ml wody, wyrabiając ciasto i regulujemy ilość wody w zależności od konsystencji powinna być elastyczna, miękka, ale nie lepiąca i powinna odchodzić od ręki
- ciągle wyrabiając dostosowujemy ilość wody i ewentualnie oprószamy lekko mąką
- formujemy kulę i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na czas przygotowania składników (ja zazwyczaj włączam piec, a miskę przykrytą ściereczką stawiam na kuchence, która nagrzewa się od pieca)
- bakłażany kroimy w plastry, solimy, odsączamy wilgoć, smarujemy oliwą
- smażymy z dwóch stron na patelni grillowej, pod przykrywką, żeby ładnie zmiękły
- pietruszkę drobno siekamy
- ścieramy parmezan
- przygotowujemy sos pomidorowy: passatę łączymy z solą, pieprzem, oregano, czosnkiem granulowanym
- z wyrośniętego ciasta formujemy dużą pizzę na całą blachę od piekarnika
- przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na 15 minut
- następnie na cieście rozsmarowujemy sos i posypujemy tartą mozzarellą
- wstawiamy do pieca rozgrzanego do 200 stopni z termoobiegiem na 10 minut, po tym czasie wyjmujemy i układamy na niej bakłażany, wstawiamy na kolejne 3 minuty
- wyjmujemy pizzę, posypujemy natką, parmezanem i na wierzch ścieramy drobno czosnek
ale mi smaka narobiłaś;) http://lunch-time.blog.pl/
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńOstatnio zamówiłem pizzę z www.szybkapizza.pl – nie dość, że niedroga, to jeszcze pyszna!
OdpowiedzUsuńWow, wygląda przepysznie :) Mam w weekend gości wege i chyba postawię na taką pizzę z bakłażanami ;) Myślę, że będzie im smakowała ;)
OdpowiedzUsuńMmmm, bardzo apetyczny wpis!:) Przed oczyma od razu stanęła mi moja ulubiona pizzeria z Karpacza, w której często goszczę z rodzinką. Ich Margherita jest po prostu najlesza!
OdpowiedzUsuń