sobota, 27 lutego 2016

Uczta indyjska z jagnięciną w garam masala w roli głównej

Wszystko zaczęło się od obejrzenia filmu "Smak curry" - piękna opowieść o życiu z indyjską kuchnią w tle. Bardzo spodobało się się w jaki sposób główna bohaterka przygotowuje jedzenie na wynos do pracy - wiele pysznie wypełnionych pudełeczek składających się na piętrową menażkę, a w każdym z nich pełne przypraw i kolorów warzywa, ryż, chlebki czy mięso. Zainspirowana różnorodnością indyjskich posiłków, po przewertowaniu Internetu oraz książeczki Everyday Indian skomponowałam następujący obiad: jagnięcina w garam masala, ryż z curry i cynamonem, orzeźwiające ogórki z miętą i jogurtem oraz najlepszy z dodatków: mushroom bhaji czyli pieczarki w sosie pomidorowym z indyjskimi przyprawami.



Jagnięcina - składniki:
  • 4 kotlety jagnięce
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala
  • garść posiekanej świeżej mięty
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/4 łyżeczki chilli
  • szczypta cynamonu
  • pieprz, sól wedle uznania
  • 2 centymetry świeżo startego imbiru
Wykonanie:

  • jagnięcinę nacieramy wszystkimi przyprawami i odstawiamy do ocieplenia mięsa
  • rozgrzewamy patelnię, mięso od strony tłuszczu, żeby się wytopił, to ważne, żeby ładnie się przyrumienił i wytopił 
  • smażymy z każdej strony po 4 minuty (również po boku)
  • na koniec wkładamy do pieca na kilka minut w zależności od grubości mięsa
  • gotową jagnięcinę posypujemy posiekanymi listkami świeżej mięty

Ryż- składniki i wykonanie:
  • 200g ryżu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kurmumy
  • do wody wsypujemy przyprawy i gotujemy w niej ryż
Sos jogurtowy składniki i wykonanie:
  • 1 ogórka kroimy w kostkę, przeciskamy 1 mały ząbek czosnku, dodajemy 250 ml jogurtu, i dorzucamy łyżkę posiekanych listków mięty
Pieczarkowe bhaji (składniki) :

  • 250 g pieczarek
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 1 zielona papryczka chilli
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1,5 łyżeczki kuminu
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki soli
Wykonanie:
  • pieczarki kroimy w grube plastry, siekamy cebulkę
  • w garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę, następnie przyprawy (1 łyżeczka kuminu, przeciśnięty ząbek czosnku, 1 łyżeczkę kolendry)
  • kiedy cebula się zeszkli, dorzucamy pieczarki z solą
  • dusimy pod przykryciem ok 7 minut 
  • odkrywamy, żeby woda odparowała i dodajemy koncentrat pomidorowy i posiekaną drobno papryczkę
  • podgrzewamy jeszcze 3 minuty i doprawiamy resztą kuminu i w razie potrzeby solą 



1 komentarz: