Jagnięcina - składniki:
- 4 kotlety jagnięce
- 1 łyżeczka przyprawy garam masala
- garść posiekanej świeżej mięty
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1/4 łyżeczki chilli
- szczypta cynamonu
- pieprz, sól wedle uznania
- 2 centymetry świeżo startego imbiru
- jagnięcinę nacieramy wszystkimi przyprawami i odstawiamy do ocieplenia mięsa
- rozgrzewamy patelnię, mięso od strony tłuszczu, żeby się wytopił, to ważne, żeby ładnie się przyrumienił i wytopił
- smażymy z każdej strony po 4 minuty (również po boku)
- na koniec wkładamy do pieca na kilka minut w zależności od grubości mięsa
- gotową jagnięcinę posypujemy posiekanymi listkami świeżej mięty
Ryż- składniki i wykonanie:
- 200g ryżu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka kurmumy
- do wody wsypujemy przyprawy i gotujemy w niej ryż
- 1 ogórka kroimy w kostkę, przeciskamy 1 mały ząbek czosnku, dodajemy 250 ml jogurtu, i dorzucamy łyżkę posiekanych listków mięty
- 250 g pieczarek
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 1 zielona papryczka chilli
- 1 duży ząbek czosnku
- 1,5 łyżeczki kuminu
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki soli
- pieczarki kroimy w grube plastry, siekamy cebulkę
- w garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę, następnie przyprawy (1 łyżeczka kuminu, przeciśnięty ząbek czosnku, 1 łyżeczkę kolendry)
- kiedy cebula się zeszkli, dorzucamy pieczarki z solą
- dusimy pod przykryciem ok 7 minut
- odkrywamy, żeby woda odparowała i dodajemy koncentrat pomidorowy i posiekaną drobno papryczkę
- podgrzewamy jeszcze 3 minuty i doprawiamy resztą kuminu i w razie potrzeby solą
Ale świetny zestaw obiadowy, jak z restauracji :-)
OdpowiedzUsuń