środa, 17 lutego 2016

Łosoś zapiekany w cieście francuskim z czarnuszką

W ostatnim czasie odkrywam uroki czarnuszki - pyszne, czarne nasionka, które dodają ciekawego smaku wielu potrawom. Wspaniale wzbogacają również smak łososia pieczonego w cieście francuskim. To bardzo dobre i szybkie danie na obiad lub kolację. Pysznie smakuje podane z duszonym szpinakiem z czosnkiem i śmietanką.


 

 Składniki:
  • 2 filety z łososia (ok. 150-200g każdy)
  • 1 rolka świeżego ciasta francuskiego
  • 2 łyżki czarnuszki
  • 1 jajko
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz do smaku 
  • szpinak baby
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 3 łyżki śmietanki 30%
  • 2 łyżki oliwy 
Wykonanie: 
  • zdejmujemy skórę z łososia 
  • filet oprószamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny
  • rozgrzewamy piec do 180 stopni góra dół
  • łososia kładziemy na cieście francuskim owijamy go od góry i odkrajmy pozostałą część ciasta 
  • krawędzie dookoła przyciskamy ząbkami widelca
  • rozmącamy jajko i smarujemy nim ciasto 
  • posypujemy nasionami czarnuszki
  • nacinamy nożem jak widać na zdjęciu 
  • pieczemy ok 25 minut, aż ciasto się zrumieni
  • w tym czasie przygotowujemy szpinak: płuczemy, tniemy na mniejsze kawałki, na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy szpinak, wyciskamy duży ząbek czosnku lub 2 mniejsze, smażymy pod przykryciem kilka minut, pod koniec dolewamy śmietankę, sól, pieprz i mieszamy 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz