- 2 filety z łososia (ok. 150-200g każdy)
- 1 rolka świeżego ciasta francuskiego
- 2 łyżki czarnuszki
- 1 jajko
- sok z cytryny
- sól, pieprz do smaku
- szpinak baby
- 1 duży ząbek czosnku
- 3 łyżki śmietanki 30%
- 2 łyżki oliwy
Wykonanie:
- zdejmujemy skórę z łososia
- filet oprószamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny
- rozgrzewamy piec do 180 stopni góra dół
- łososia kładziemy na cieście francuskim owijamy go od góry i odkrajmy pozostałą część ciasta
- krawędzie dookoła przyciskamy ząbkami widelca
- rozmącamy jajko i smarujemy nim ciasto
- posypujemy nasionami czarnuszki
- nacinamy nożem jak widać na zdjęciu
- pieczemy ok 25 minut, aż ciasto się zrumieni
- w tym czasie przygotowujemy szpinak: płuczemy, tniemy na mniejsze kawałki, na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy szpinak, wyciskamy duży ząbek czosnku lub 2 mniejsze, smażymy pod przykryciem kilka minut, pod koniec dolewamy śmietankę, sól, pieprz i mieszamy
Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń