- 1 polędwiczka
- pół łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego
- kilka suszonych papryczek chilli lub 1 łyżeczka płatków chilli
- brokuły
- kubeczek jogurtu
- 1 ząbek czosnku
- 1/4 cytryny cytryny
Wykonanie:
- polędwiczkę solimy
- na patelni rozgrzewamy oliwę
- obsmażamy polędwiczkę z każdej strony
- pieprz syczuański i chilli rozgniatamy w moździerzu lub tłuczkiem na drobniejsze kawałki i wysypujemy na deskę
- polędwiczkę zdejmujemy z patelni i obtaczamy w przyprawach
- przekładamy do żaroodpornego naczynia i wstawiamy do pieca rozgrzanego do 180 stopni góra dół
- pieczemy przez 15-20 minut w zależności od wielkości polędwiczki
- w połowie pieczenia przekręcamy na drugą stronę
- wyjmujemy zawijamy w folię na 7 minut, następnie kroimy
- w czasie pieczenia gotujemy brokuły
- przygotowujemy sos: do jogurtu wyciskamy duży ząbek czosnku, dodajemy szczyptę soli i wyciskamy sok z 1/4 cytryny
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz