- chleb tostowy pełnoziarnisty
- 2 jabłka
- 2 łyżeczki cynamonu
- 4 łyżki drobnego cukru do wypieków
- 2 jajka
- 3 łyżki mleka
- masło klarowane do smażenia
- syrop klonowy (opcjonalnie)
Wykonanie:
- odkrajmy skórki od chleba
- rozwałkowujemy kromki wałkiem lub rozgniatamy ręką
- jabłka ścieramy na tartce i dodajemy łyżeczkę cynamonu
- na brzegu kromki układamy ok 2 łyżeczki jabłek i zawijamy chleb w rulon
- rozmącamy jajka z mlekiem
- rulony maczamy w jajku z mlekiem
- na patelni rozgrzewamy masło
- smażymy z każdej strony na złoto
- na talerzu mieszamy cukier z cynamonem
- obtaczamy usmażone tosty
- podajemy z syropem klonowym, w którym opcjonalnie maczamy tosty
No i zrobiłam się głodna, a jadłam już śniadanie...
OdpowiedzUsuńmożna też zrobić na deser:)
UsuńZ przyjemnością zjadłabym takie śniadanko.
OdpowiedzUsuńŚniadanie rozpustne, idealne na wolny weekend :)
OdpowiedzUsuń