wtorek, 23 lutego 2016

Wyjątkowe śniadanie - zawijane tosty francuskie z jabłkami i cynamonem

Kiedy przyjdzie już wyczekiwany, sobotni poranek, lub inny wolny dzień, warto go uczcić wyjątkowym śniadaniem. Polecam pyszne, tosty francuskie w trochę innym wydaniu. Nadziewamy je startymi na tartce jabłkami z dodatkiem dużej ilości cynamonu, zwijamy, moczymy w mleku z jajkiem i smażymy na złoty kolor. Na koniec tosty obtaczamy w drobnym cukrze cynamonem. Dla miłośników słodkości polecam maczanie tostów  syropie klonowym.



Składniki:

  • chleb tostowy pełnoziarnisty
  • 2 jabłka
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 4 łyżki drobnego cukru do wypieków
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mleka 
  • masło klarowane do smażenia
  • syrop klonowy (opcjonalnie)

Wykonanie:

  • odkrajmy skórki od chleba
  • rozwałkowujemy kromki wałkiem lub rozgniatamy ręką
  • jabłka ścieramy na tartce i dodajemy łyżeczkę cynamonu
  • na brzegu kromki układamy ok 2 łyżeczki jabłek i zawijamy chleb w rulon 
  • rozmącamy jajka z mlekiem 
  • rulony maczamy w jajku z mlekiem 
  • na patelni rozgrzewamy masło 
  • smażymy z każdej strony na złoto
  • na talerzu mieszamy cukier z cynamonem 
  • obtaczamy usmażone tosty
  • podajemy z syropem klonowym, w którym opcjonalnie maczamy tosty


4 komentarze: