piątek, 12 lutego 2016

Pomysł na walentynkową kolację - deska włoskich przysmaków - włoskie antipasti

Dzisiaj prezentuję bardziej inspirację niż przepis, ponieważ wykonanie polega głównie na wyłożeniu składników na deskę. To pyszne połączenie wyrazistej gorgonzoli, słonej szynki prosciutto, przekąski z mozzarelli, listków bazylii i pomidorków koktajlowych oraz kaparów i marynowanych oliwek. Idealnie smakują z bagietką czosnkową lub włoską focaccią.
Myślę, że to dobry pomysł zarówno na spotkanie w większym gronie jak i na romantyczną kolację dla dwojga. Antipasti aż prosi się o towarzystwo dobrego wina, ze swojej strony polecam czerwone, sycylijskie wino Nero d'avola.



Składniki:

  • gorgonzola
  • mini mozarella
  • listki świezej bazylii
  • kilka plasterków szynki prosciutto
  • dyże kapary
  • oliwki marynowane w oliwie, posiekanym drobno czosnku, natki pietruszki
  • do podania: bagietka czosnkowa lub focaccia 



1 komentarz: