niedziela, 31 stycznia 2016

Brukselka po azjatycku

Nawet osoby, które nie lubą brukselki, albo myślą, że jest nudnym warzywem, zmienią zdanie jedząc brukselkę w tym wydaniu. Zrumieniona brukselka z sosem sojowym, olejem sojowym, chrupiącym sezamem, orzechami nerkowca i ostrym sosem sriracha to pyszny, aromatyczny, lekko ostry dodatek do mięs i ryb Z resztą  jest tak smaczna i urozmaicona, że można serwować ją jako samodzielne danie jednogarnkowe.



Składniki:
  • 0,5 kilo brukselki 
  • garść orzechów nerkowca
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu chilli 
  • 2 łyżki ziaren sezamu 
  • 2 łyżki oleju 
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • sos sriracha do smaku 
Wykonanie:

  • brukselkę myjemy, obieramy z zewnętrznych liści i kroimy na połówki 
  • zagotowujemy osoloną wodę i wrzucamy brukselki, gotujemy przez ok. 10-15 minut
  • odcedzamy i osuszamy
  • na patelni rozgrzewamy olej, układamy brukselki, żeby się zrumieniły 
  • na koniec dodajemy sos sojowy, sos chilli, ojej sezamowy, mieszamy i dusimy pod przykryciem ok 5 minut
  • w tym czasie na suchej patelni prażymy sezam i posiekane orzechy nerkowca
  • gotową brukselkę przekładamy do innego garnka lub miski, posypujemy orzechami, sezamem i polewamy sosem sriracha 

3 komentarze:

  1. Uwielbiam brukselkę, jestem pewna, że w tej wersji też by mi smakowała.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda fenomenalnie, ale raczej nie spróbuje. Nienawidzę brukselki. Niestety :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mój mąż uwielbia brukselkę, mówi na nią: "ta niedobra, że aż dobra" ;) na pewno wypróbuję twój przepis!

    OdpowiedzUsuń