Składniki:
- 0,5 kilo brukselki
- garść orzechów nerkowca
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka sosu chilli
- 2 łyżki ziaren sezamu
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka oleju sezamowego
- sos sriracha do smaku
Wykonanie:
- brukselkę myjemy, obieramy z zewnętrznych liści i kroimy na połówki
- zagotowujemy osoloną wodę i wrzucamy brukselki, gotujemy przez ok. 10-15 minut
- odcedzamy i osuszamy
- na patelni rozgrzewamy olej, układamy brukselki, żeby się zrumieniły
- na koniec dodajemy sos sojowy, sos chilli, ojej sezamowy, mieszamy i dusimy pod przykryciem ok 5 minut
- w tym czasie na suchej patelni prażymy sezam i posiekane orzechy nerkowca
- gotową brukselkę przekładamy do innego garnka lub miski, posypujemy orzechami, sezamem i polewamy sosem sriracha
Uwielbiam brukselkę, jestem pewna, że w tej wersji też by mi smakowała.
OdpowiedzUsuńWygląda fenomenalnie, ale raczej nie spróbuje. Nienawidzę brukselki. Niestety :)
OdpowiedzUsuńMój mąż uwielbia brukselkę, mówi na nią: "ta niedobra, że aż dobra" ;) na pewno wypróbuję twój przepis!
OdpowiedzUsuń