poniedziałek, 4 stycznia 2016

Mini napoleonki straciatella

Mini napoleonki z kremem straciatella to ciekawa odmiana klasycznego ciasta. Są przygotowane z ciasta francuskiego i wyglądają na małe nadziewane bułeczki. Dzięki dodatkowi płatków czekoladowych nie tylko wyglądają, ale też ciekawie smakują. Przedstawiam też 2 wersje kremu budyniowego: dla leniwych i dla ambitnych.



Składniki i wykonanie:
  • rulon świeżego cista francuskiego
  • z ciasta wycinamy okręgi 
  • układamy na papierze do pieczenia i pieczemy przez 15 minut w piecu rozgrzanym do 180 stopni
  • studzimy 
  • złociste i chrupiące kółeczka, przecinamy na pół
  • nadziewany kremem (przepis w dwóch wersjach poniżej)
  • na koniec możemy jeszcze dodatkowo ozdobić płatkami czekoladowymi 
Krem (wersja dla ambitnych) 
  • 1/3 szklanki cukru, 
  • 1/2 opakowania cukru waniliowego Delecta
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 3 żółtka
  • 0,5 litra mleka
  • 1/2 opakowania płatków czekoladowych Decorada Delecta 
  • 200 g miękkiego masła 
  • wszystkie składniki oprócz płatków czekoladowych umieszczamy w garnku 
  • wszystko podgrzewamy na małym ogniu ciągle mieszając trzepaczką
  • kiedy zacznie gęstnieć zdejmujemy z gazu i studzimy
  • w oddzielnej misce miksujemy masło na puch 
  • do masła dodajemy stopniowo całkowicie ostudzoną masę budyniową
  • na koniec dodajemy płatki czekoladowe i mieszamy łyżką 
Krem (wersja dla leniwych)
  • opakowanie budyniu waniliowego Delecta
  • 200g miękkiego masła 
  • budyń przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu 
  • masło miksujemy na puch
  • do masła dodajemy stopniowo całkowicie ostudzony budyń 



Wypiekamy świątecznie, kolorowo, naturalnie…

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz