sobota, 16 stycznia 2016

Okonomiyaki - pyszny i prosty japoński fast food

Z wyglądu okonomiyaki przypomina pizzę, w sposobie przygotowania omleta, a w smaku fast food, ale z ciekawą, orientalną nutą. Baza składa się z przesmażonej kapusty z imbirem, czosnkiem i cebulą z jajkami i mąką. Dodatki to bekon, orientalny sos, szczypiorek i majonez. Danie można określić jako wielofunkcyjne, ponieważ można podać na obiad, kolację, ale świetnie też sprawdza się na imprezach. Z przepisem spotkałam się trzykrotnie zanim postanowiłam wypróbować, w książce Marcina Bruczkowskiego, opisującej życie Polaka w Japonii, "Bezsenność w Tokio", na kanale Piotra Ogińskiego tutaj oraz u French Guy Cooking tutaj. Z tego finalnie powstał poniższy przepis.



Składniki (na 2 porcje):
  • 1/4 główki kapusty białej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka marynowanego imbiru i trochę zalewy z imbiru
  • 4 jajka
  • 8 łyżek mąki 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 8 cienkich plastrów boczku wędzonego
  • pęczek szczypiorku (szczególnie biała część)
  • majonez (najlepiej w wyciskanej butelce)
  • sos: 5 łyżek ketchupu, 3 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka octu jabłkowego, 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
  • olej do smażenia

Wykonanie: 
  • kapustę, cebulę i czosnek siekamy i solimy
  • na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i przesmażamy kapustę, trzymamy pod przykrywką, żeby zmiękła, ale pozostała lekko chrupiąca
  • pod koniec smażenia dorzucamy pokrojony imbir i łyżkę zalewy
  • odstawiamy do ostygnięcia
  • w tym czasie łączymy wszystkie składniki sosu 
  • w innej misce trzepaczką łączymy jajka, mąkę i proszek do pieczenia
  • następnie dodajemy kapustę i mieszamy masę
  • rozgrzewamy patelnię, najlepiej do naleśników z małą ilością tłuszczu
  • na całej powierzchni rozprowadzamy połowę przygotowanego ciasta
  • na górze układamy 4 plastry boczku
  • smażymy do czasu zrumienienia się spodu 
  • odwracamy na drugą stronę i ponownie smażymy do zrumienienia
  • zdejmujemy na talerz, smarujemy sosem, majonezem i posypujemy posiekanym szczypiorkiem
  • kroimy na 4 lub więcej części jak pizzę 



5 komentarzy:

  1. kurczę.. naprawdę wygląda jak pizza. łudząco podobne a wykonanie jakie proste, i można zrobić nawet jak piekarnika nie ma :) MUSZĘ wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chcę to zjeść!!!!!

    OdpowiedzUsuń