Kanapeczki z krewetkami:
- bułka paryska
- 1 opakowanie krewetek koktajlowych
- majonez
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki suszonej słodkiej papryki
- sos z połowy cytryny
- oliwa do smażenia
Wykonanie:
- krewetki rozmrażamy
- kromki bułki smarujemy majonezem
- na patelni rozgrzewamy oliwę
- wrzucamy rozmrożone krewetki
- wyciskamy na nie sok z cytryny oraz czosnek
- posypujemy solą
- smażymy kilka minut
- na koniec dodajemy paprykę, mieszamy aż do odparowania płynów
- krewetki układamy na kanapeczkach
- opcjonalnie posypujemy natką pietruszki lub kolendrą
Zapiekanki:
- bułka paryska
- ser camembert
- konfitura z żurawiny
- na bułce układamy kawałki sera i po łyżeczce żurawiny, zapiekamy aż ser się rozpuści
Przekąska z nachos
- nachosy
- avocado
- 1 pomidor
- 1/4 czerwonej cebulki
- kolendra
- sok z 1,4 limonki
- sól, pieprz
- awokado, pomidory kroimy w kostkę, cebulkę w bardzo drobną kostkę
- dodajemy sok z cytryny, sól i kolendrę
- mieszamy i układamy na nachosach
Super niezbędnik!
OdpowiedzUsuńbardzo trafne połączenia smaków, krewetki - mój faworyt
OdpowiedzUsuńDrinki kamikaze naturalnie mistrzem drugiego planu :D
OdpowiedzUsuń