sobota, 2 stycznia 2016

Przekąski na imprezę: kanapeczki, zapiekanki, nachosowe kąski

Dobrym początkiem każdej imprezy są kanapeczki czy zapiekanki. Można je przygotować wcześniej i podać po podgrzaniu. Szczególnie polecam spróbowanie kanapeczek z krewetkami - są pyszne, przypominają smaki Hiszpanii: owoce morza, cytryna i czosnek.


Kanapeczki z krewetkami:

  • bułka paryska 
  • 1 opakowanie krewetek koktajlowych
  • majonez
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1/2 łyżeczki suszonej słodkiej papryki
  • sos z połowy cytryny
  • oliwa do smażenia

Wykonanie:

  • krewetki rozmrażamy
  • kromki bułki smarujemy majonezem
  • na patelni rozgrzewamy oliwę
  • wrzucamy rozmrożone krewetki
  • wyciskamy na nie sok z cytryny oraz czosnek
  • posypujemy solą
  • smażymy kilka minut
  • na koniec dodajemy paprykę, mieszamy aż do odparowania płynów
  • krewetki układamy na kanapeczkach 
  • opcjonalnie posypujemy natką pietruszki lub kolendrą 

Zapiekanki:
  • bułka paryska
  • ser camembert
  • konfitura z żurawiny 
  • na bułce układamy kawałki sera i po łyżeczce żurawiny, zapiekamy aż ser się rozpuści 

Przekąska z nachos 
  • nachosy
  • avocado
  • 1 pomidor
  • 1/4 czerwonej cebulki
  • kolendra 
  • sok z 1,4 limonki 
  • sól, pieprz
  • awokado, pomidory kroimy w kostkę, cebulkę w bardzo drobną kostkę 
  • dodajemy sok z cytryny, sól i kolendrę 
  • mieszamy i układamy na nachosach 

3 komentarze:

  1. bardzo trafne połączenia smaków, krewetki - mój faworyt

    OdpowiedzUsuń
  2. Drinki kamikaze naturalnie mistrzem drugiego planu :D

    OdpowiedzUsuń