Składniki:
- 100g kaszy jaglanej (jeden woreczek jeśli używamy pakowanej kaszy)
- 15 deko sera żółtego w kawałku
- garść czarnych oliwek
- pół średniej cukinii
- pęczek szczypiorku
- zioła prowansalskie (ok. łyżeczki)
- 2 jajka
- sól, pieprz
- oliwa do wysmarowania formy
Wykonanie:
- kaszę jaglaną gotujemy, przepłukujemy i studzimy
- cukinię i ser żółty ścieramy na tartce na grubych oczkach
- oliwki kroimy na cztery części i siekamy drobno szczypiorek
- w misce widelcem roztrzepujemy jajko i dodajemy wszystkie przygotowane składniki
- na koniec dokładnie mieszamy, doprawiamy ziołami, solą i pieprzem oraz dodajemy przestudzoną kaszę jaglaną
- formę na muffinki natłuszczamy oliwą i wypełniamy przygotowaną masą
- wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika
- pieczemy ok 25 minut
Absolutny obłęd mistrzostwo ten przepis z kasza jaglana. Brawo uwielbiam
OdpowiedzUsuń