wtorek, 26 stycznia 2016

Śniadaniowe babeczki jaglane z cukinią, serem i oliwkami

Wszechstronna kasza jaglana w nowej odsłonie - wytrawne babeczki z tartą cukinią, serem żółtym , czarnymi oliwkami szczypiorkiem to idealne danie na śniadanie. Przygotowałam je w weekend i miałam gotowe szybkie śniadanie na cały tydzień. Babeczki wystarczy podgrzać w piekarniku kilka minut i podać np. ze świeżymi warzywami. Można je też zapakować do pudełka na lunch i zabrać na drugie śniadanie do pracy lub szkoły.
 


Składniki:

  • 100g kaszy jaglanej (jeden woreczek jeśli używamy pakowanej kaszy)
  • 15 deko sera żółtego w kawałku 
  • garść czarnych oliwek
  • pół średniej cukinii
  • pęczek szczypiorku
  • zioła prowansalskie (ok. łyżeczki)
  • 2 jajka
  • sól, pieprz 
  • oliwa do wysmarowania formy 
Wykonanie:

  • kaszę jaglaną gotujemy, przepłukujemy i studzimy
  • cukinię i ser żółty ścieramy na tartce na grubych oczkach
  • oliwki kroimy na cztery części i siekamy drobno szczypiorek
  • w misce widelcem roztrzepujemy jajko i dodajemy wszystkie przygotowane składniki 
  • na koniec dokładnie mieszamy, doprawiamy ziołami, solą i pieprzem oraz dodajemy przestudzoną kaszę jaglaną
  • formę na muffinki natłuszczamy oliwą i wypełniamy przygotowaną masą 
  • wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika 
  • pieczemy ok 25 minut 

1 komentarz:

  1. Absolutny obłęd mistrzostwo ten przepis z kasza jaglana. Brawo uwielbiam

    OdpowiedzUsuń