poniedziałek, 7 marca 2016

Babeczki na Dzień Kobiet (czekoladowo-malinowe)

Nie znam kobiety, która nie lubi czekolady, malin i kwiatów - dlatego polecam te muffinki na Dzień Kobiet. Kakaowe babeczki z kawałkami czekolady i świeżymi lub mrożonymi malinami z waniliowym kremem i kwiatowym przystrojeniem są pyszne i bardzo ładnie się prezentują. W tym dniu najlepiej będą smakowały, jeśli dla przygotuje je mężczyzna:)



Składniki: 
  • 1 i 3/4 szklanki mąki 
  • 3 łyżki kakao 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • pół tabliczki czekolady mlecznej 
  • pół  tabliczki czekolady gorzkiej 
  • 3/4 kostki masła
  • 2 jajka
  • torebka cukru waniliowego 
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 3/4 szklanki mleka
  • garść malin - po 4 na babeczkę (świeżych lub mrożonych) 
Krem:
  • 200 g śmietankowego serka typu Philadelphia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 80 g masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • kwiatki z opłatka do ozdoby 
Wykonanie:

  • zmiksować mleko, cukier, cukier waniliowy i jajka
  • dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao
  • rozpuścić masło i odstawić do przestudzenia
  • czekolady posiekać na drobniejsze kawałki
  • formę na muffinki wyłożyć papilotkami
  • piekarnik nagrzać do 180 stopni
  • do ciasta dodać rozpuszczone masło i czekoladę  - zmiksować
  • napełniamy formę na babeczki
  • pieczmy około 25 minut
  • wszystkie składniki kremu miksujemy na gładką masę
  • odstawiamy do lodówki do schłodzenia
  • napełniamy szprycę kremem
  • ozdabiamy


2 komentarze:

  1. Pyszne, polecam

    OdpowiedzUsuń
  2. jakie ładne, w wiosennym klimacie!

    OdpowiedzUsuń