W tym roku polecam białą kiełbasę przyprawioną czosnkiem, rozmarynem i majerankiem, a następnie pieczoną w piwie bezalkoholowym o smaku karmelowym - dzięki niemu kiełbasa nie wychodzi sucha w środku, a skórka jest chrupiąca i nabiera piwnego aromatu i koloru. Z kolei żurawina stanowi smaczny słodko-kwaśny dodatek.
Polecam podać z prostym sosem jogurtowo-musztardowym, z jogurtu i ziarnistej musztardy francuskiej. 

Składniki:
- surowa biała kiełbasa
 - piwo bezalkoholowe karmelowe
 - 2 ząbki czosnku
 - 1 łyżka majeranku
 - 2 gałązki rozmarynu
 - garść suszonej żurawiny
 
Wykonanie:
- kiełbasę przekładamy do naczynia do zapiekania, nakłuwamy wykałaczką w kilku miejscach
 - nacieramy wyciśniętymi ząbkami czosnku, majerankiem i rozmarynem
 - odkładamy do lodówki na kilka godzin (opcjonalnie)
 - następnie zalewamy kiełbasę piwem do 2/3 wysokości
 - wrzucamy żurawinę
 - wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (góra dół)
 - pieczemy co jakiś czas przekręcając kiełbasę
 - pieczemy ok 60 minut, do czasu aż piwo się zredukuje
 - podajemy najlepiej na ciepło żurawiną i świeżymi gałązkami rozmarynu
 


zapachniało Świętami:)
OdpowiedzUsuń