W tym roku polecam białą kiełbasę przyprawioną czosnkiem, rozmarynem i majerankiem, a następnie pieczoną w piwie bezalkoholowym o smaku karmelowym - dzięki niemu kiełbasa nie wychodzi sucha w środku, a skórka jest chrupiąca i nabiera piwnego aromatu i koloru. Z kolei żurawina stanowi smaczny słodko-kwaśny dodatek.
Polecam podać z prostym sosem jogurtowo-musztardowym, z jogurtu i ziarnistej musztardy francuskiej.
Składniki:
- surowa biała kiełbasa
- piwo bezalkoholowe karmelowe
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka majeranku
- 2 gałązki rozmarynu
- garść suszonej żurawiny
Wykonanie:
- kiełbasę przekładamy do naczynia do zapiekania, nakłuwamy wykałaczką w kilku miejscach
- nacieramy wyciśniętymi ząbkami czosnku, majerankiem i rozmarynem
- odkładamy do lodówki na kilka godzin (opcjonalnie)
- następnie zalewamy kiełbasę piwem do 2/3 wysokości
- wrzucamy żurawinę
- wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (góra dół)
- pieczemy co jakiś czas przekręcając kiełbasę
- pieczemy ok 60 minut, do czasu aż piwo się zredukuje
- podajemy najlepiej na ciepło żurawiną i świeżymi gałązkami rozmarynu
zapachniało Świętami:)
OdpowiedzUsuń