czwartek, 24 marca 2016

Biała kiełbasa pieczona w piwie z żurawiną

Pieczona biała kiełbasa to jedno z moich ulubionych Wielkanocnych dań. W przeciwieństwie do kiełbasy gotowanej, z nią można bardziej eksperymentować, doprawiać i podawać z ciekawymi dodatkami. W tamtym roku robiłam pieczoną kiełbasę z konfiturą z czerwonej cebuli. 
W tym roku polecam białą kiełbasę przyprawioną czosnkiem, rozmarynem i majerankiem, a następnie pieczoną w piwie bezalkoholowym o smaku karmelowym - dzięki niemu kiełbasa nie wychodzi sucha w środku, a skórka jest chrupiąca i nabiera piwnego aromatu i koloru. Z kolei żurawina stanowi smaczny słodko-kwaśny dodatek.
Polecam podać z prostym sosem jogurtowo-musztardowym, z jogurtu i ziarnistej musztardy francuskiej. 

 
Składniki:
  • surowa biała kiełbasa 
  • piwo bezalkoholowe karmelowe
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku 
  • 2 gałązki rozmarynu 
  • garść suszonej żurawiny
Wykonanie:
  • kiełbasę przekładamy do naczynia do zapiekania, nakłuwamy wykałaczką w kilku miejscach
  • nacieramy wyciśniętymi ząbkami czosnku, majerankiem i rozmarynem 
  • odkładamy do lodówki na kilka godzin (opcjonalnie)
  • następnie zalewamy kiełbasę piwem do 2/3 wysokości 
  • wrzucamy żurawinę
  • wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (góra dół)
  • pieczemy co jakiś czas przekręcając kiełbasę
  • pieczemy ok 60 minut, do czasu aż piwo się zredukuje 
  • podajemy najlepiej na ciepło żurawiną i świeżymi gałązkami rozmarynu 

1 komentarz: