środa, 16 marca 2016

Mini burgery BBQ i bułeczki hamburgerowe

Bardzo lubię domowe hamburgery i już kilka razy o nich pisałam. Tym razem przygotowałam w wersji mini - jako imprezową przekąskę. Wyszły pyszne, głównie za zasługą bułeczek z czarnuszką z własnego wypieku. Chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku, nie mogą się równać ze sklepowymi nadmuchanymi bułami. Bułki można zrobić też z sezamem, ale czarnuszka dodaje niesamowitego smaku (kto nie wieży, niech spróbuje). Kolejnym dodatkiem, który nadaje wyrazistego charakteru burgerom, jest sos - połączenie majonezu z sosem BBQ - rewelacja! Mówiąc o burgerach nie można nie wspomnieć o kotlecikach, moim sekretem jest dodanie do nich sosu Worcester dla smaku oraz drobno startych pieczarek, dzięki którym mięso będzie soczyste. Reszta dodatków wedle uznania, ale klasyka sprawdzi się świetnie: sałata, cebula, pomidor.



Składniki na bułeczki (ok 20):

  • 200 ml mleka
  • 100 ml wody
  • 60g masła
  • 2 jajka (1 do ciasta, drugie do posmarowania)
  • 1 opakowanie drożdży instant (7g)
  • 2 łyżeczki soki 
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 2,9 szklanki mąki 
Wykonanie:

  • masło i mleko podgerzwamy do rozpuszczenia masła
  • w misce mieszamy mąkę, cukier, sól, drożdże i zalewamy ciepłym (ale nie gorącym) mlekiem
  • mieszamy do uzyskania elastycznej, gładkiej i miękkiej masy 
  • odstawiamy w ciepłe miejsce aż urośnie
  • blachę do piekarnika wykładamy papierem do pieczenia
  • z ciasta formujemy małe kuleczki
  • przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 20 minut, żeby podrosły
  • roztrzepujemy jajko i smarujemy nim bułeczki, następnie posypujemy czarnuszką
  • pieczemy ok 15-20 minut
Burgery (kotleciki i sos)

  • 400g mięsa mielonego wołowego lub z indyka
  • 1/2 cebuli
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki sosu sojowego 
  • 1 łyżka sosu Worcester
  • 4 pieczarki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki sosu BBQ

Wykonanie:

  • mięso mieszamy z sosem sojowym, Worcester, pieprzem, startymi drobno pieczarkami iprzeciśniętą przez praskę cebulą
  • formujemy małe, płaskie kotleciki
  • rozgrzewamy patelnię grillową i smażymy na niej kotleciki z dwóch stron
  • przygotowujemy sos: mieszamy 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz