Kotleciki można podać na obiad, kolację, lub zabrać ze sobą do pracy lub szkoły na lunch.
Składniki:
- 3/4 szklanki komosy ryżowej przed ugotowaniem
- 2 jajka
- 3 grube plastry sera halloumi lub fety
- 1 łyżeczka ziaren czarnuszki
- 1/2 małej cebulki
- 2 garści świeżego szpinaku
- 1/3 papryki czerwonej
- 2-3 łyżki oleju kokosowego do smażenia
- do podania: pomidorki koktajlowe, liście świeżego szpinaku, oliwa, sól, pieprz, oregano
- w garnku zagotowujemy 1,5 szklanki wody, kiedy sie zagotuje wsypujemy kaszę i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut pod przykryciem, odstawiamy pod przykrywką na 15 minut, a następnie studzimy
- 2 garści szpinaku blanszujemy, aż lekko zmięknie i odciskamy z niego wodę
- fetę, cebulę, paprykę kroimy w kostkę (cebulkę najdrobniej)
- jajka roztrzepujemy, dodajemy czarnuszkę i łączymy wszystkie składniki
- z masy formujemy średniej wielkości kotleciki
- na patelni rozgrzewamy olej kokosowy
- kotleciki smażymy z 2 stron na złoto
- podajemy z sałatką ze szpinaku, pomidorków koktajlowych z dodatkiem oregano i oliwy
Szeroki wybór superfood można znaleźć w sklepie internetowym: www.sklepagnex.pl
wyglądają apetycznie. Chętnie wypróbuję przepis
OdpowiedzUsuńUwielbiam tego typu dania. Do tego świetnie pasowałby sos czosnkowy albo tzatziki
OdpowiedzUsuń