Sałatka z burakiem i "zdekonstruowanym" jajkiem:)
Składniki:
- 2 buraki
- 4 jajka
- pół czerwonej cebuli
- pół małego kubeczka jogurtu
- 2 łyżki majonezu
- sól, pieprz
- natka pietruszki
Wykonanie:
- buraki owijamy w folię i pieczemy w piecu ok 60 minut powinny być miękkie (można również gotować)
- obieramy i kroimy w grubą kostkę
- cebulę siekamy bardzo drobno, solimy i odstawiamy żeby zmiękła
- jajka gotujemy na twardo, obieramy, oddzielamy białka od żółtek
- białka kroimy w kostkę
- żółtka rozkruszamy w palcach na drobno
- białka, buraczki, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy z jogurtem i majonezem
- posypujemy żółtkami i natką pietruszki
Sałatka z roszponką, "różowymi" jajkami i grzankami
- roszponka
- 4 jajka
- garść grzanek czosnkowych
- burak
- dressing: 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka octu balsamicznego, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżeczka miodu
- jajka gotujemy na twardo, obieramy
- ostudzone jajka wrzucamy do świeżo wyciśniętego soku z buraka, lub zakwasu z buraków z butelki
- pozostawiamy jajka na 2 godziny, uważając żeby się nie dotykały i były całkowicie przykryte
- buraka obranego i polanego oliwą pieczemy w piecu w folii około godzinę
- roszponkę płuczemy i wykładamy
- na niej układamy jajka
- posypujemy grzankami
- wykładamy buraczka pokrojonego w kostkę
- składniki sosu łączymy i polewamy całość
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz