niedziela, 29 maja 2016

Pizza ze szparagami

Szparagi po raz trzeci. Tym razem na pysznej, chrupiącej pizzy na śmietanowym sosie. To wiosenno-letnia wersja mojej ulubionej pizzy carbonara, z boczkiem i pieczarkami.
Ponieważ wolę szparagi gotowane niż pieczone, podgotowuję szparagi i układam je na pizzy pod koniec pieczenia, utrzymują wtedy swój zielony kolor, idealną konsystencję i smak. Polecam użyć cienkich szparagów, wtedy łatwiej będzie nam je ułożyć na pizzy.




 Składniki na ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki świeżych drożdży
  • ok 120 ml ciepłej wody
Dodatki:
  • pół pęczka cienkich, zielonych szparagów
  • 4 łyżki śmietany
  • pół łyżeczki oregano
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 plastry boczku wędzonego
  • sól, pieprz do smaku
  • ser żółty
Wykonanie:
  • drożdże rozpuszczamy w połowie filiżanki ciepłej wodzie ze szczyptą cukru i mąki
  • odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 10 minut, aż się lekko spienią
  • w misce mieszamy mąkę, sól i oliwę
  • dodajemy drożdże oraz stopniowo wodę, aż osiągniemy elastyczne ciasto
  • ciasto przykrywamy ściereczką na ok 30 minut aż wyrośnie
  • podstawę formy do tortownicy wysypujemy mąką
  • z ciasta formujemy spód pizzy i odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 10 minut
  • na cieście rozsmarowujemy śmietanę, posypujemy posiekanym czosnkiem, oregano, solą i pieprzem
  • boczek kroimy w kostkę i układamy na śmietanie
  • wkładamy do pieca na 8 minut do 220 stopni
  • w tym czasie przez 8 min blanszujemy szparagi
  • pizzę wyjmujemy, posypujemy tartym serem i układamy szparagi
  • pizzę wkładamy na kolejne 4 minuty do pieca

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz