Składniki:
- makaron soba
- 1 duży bakłażan
- 1 duży lub 2 małe pomidory
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 łyżka sosu sriracha
- 3 łyżki śmietanki (30%)
- kilka kropli oleju sezamowego
- ojej do smażenia
- 4 plastry tofu (opcjonalnie)
- garść orzechów nerkowca
- 2 łyżki cukru
- spora szczypta płatków chilli
- 2 łyżki sosu sojowego
- pęczek szczypiorku
- bakłażany kroimy w kostkę i solimy
- na patelni rozgrzewamy olej roślinny lub kokosowy i smażymy bakłażany pod przykryciem do miękkości
- pomidory oparzamy, obieramy i kroimy w kostkę
- w połowie smażenia dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku i pomidory
- następnie dodajemy sirrachę, sos sojowy i śmietankę
- orzechy prażymy na suchej patelni aż się zarumienią
- w tym czasie w rondelku rozpuszczamy cukier z 1/3 szklanki wody, czekamy aż nabierze jasno brązowego koloru
- do karmelu wsypujemy orzechy nerkowca i obtaczamy, posypując chilli i odstawiamy do zastygnięcia
- do sosu dodajemy kilka kropli ojeju sezamowego
- makaron gotujemy 3 minuty i odcedzamy
- makaron mieszamy z sosem, na górze układamy karmelizowane orzechy, paski tofu i posypujemy szczypiorkiem
- ozdabiamy jeszcze kilkoma kroplami srirachy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz