wtorek, 3 maja 2016

Danie chińskie z makaronem soba, bakłażanem i karmelizowanymi orzechami

Makaron soba to świetna baza do wielu azjatyckich dań, sam w sobie jest bardzo wyrazisty i nadaje daniom charakteru. Jednak jak to bywa w azjatyckich daniach trzeba zadbać o balans smakowy dodatków, musi być ostro, słono, słodko i kwaśno. Wszystkie te smaki łączy poniższy przepis. Bazą sosu są bakłażany z pomidorami w sosie sojowym, ostrym sosie sriracha, oleju sezamowym z dodatkiem szczypiorku i pysznych, prażonych a następnie zatopionych w karmelu z chilli, słodko-ostrych orzechów nerkowca.



Składniki:
  • makaron soba
  • 1 duży bakłażan
  • 1 duży lub 2 małe pomidory
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka sosu sriracha
  • 3 łyżki śmietanki (30%)
  • kilka kropli oleju sezamowego
  • ojej do smażenia
  • 4 plastry tofu (opcjonalnie)
  • garść orzechów nerkowca
  • 2 łyżki cukru
  • spora szczypta płatków chilli
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • pęczek szczypiorku
Wykonanie:
  • bakłażany kroimy w kostkę i solimy
  • na patelni rozgrzewamy olej roślinny lub kokosowy i smażymy bakłażany pod przykryciem do miękkości
  • pomidory oparzamy, obieramy i kroimy w kostkę
  • w połowie smażenia dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku i pomidory
  • następnie dodajemy sirrachę, sos sojowy i śmietankę
  • orzechy prażymy na suchej patelni aż się zarumienią
  • w tym czasie w rondelku rozpuszczamy cukier z 1/3 szklanki wody, czekamy aż nabierze jasno brązowego koloru
  • do karmelu wsypujemy orzechy nerkowca i obtaczamy, posypując chilli i odstawiamy do zastygnięcia
  • do sosu dodajemy kilka kropli ojeju sezamowego
  • makaron gotujemy 3 minuty i odcedzamy
  • makaron mieszamy z sosem, na górze układamy karmelizowane orzechy, paski tofu i posypujemy szczypiorkiem
  • ozdabiamy jeszcze kilkoma kroplami srirachy



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz