niedziela, 15 maja 2016

Wiosenne kanapki ze szparagami

Przepis prosty, lekki i pyszny - idealny na weekendowe śniadanie wiosenną porą. Kanapka z serkiem ricotta, główkami szparagów z dodatkiem pomidorów i czarnuszki. Jak wiadomo główki szparagów gotuje się krócej niż łodygi, dlatego kiedy przygotowywałam dłużej pieczoną tartę ze szparagami użyłam łodyg, a delikatne końcówki zostawiłam do kanapek, nic się nie zmarnuje! Kolejne przepisy ze szparagami już wkrótce!
 

 
Składniki:
  • chleb
  • serek ricotta
  • pieprz, sól do smaku
  • pomidor
  • 1 łyżeczka czarnuszki
Wykonanie:
  • ricottę przyprawiamy pieprzem i solą
  • główki szparagów dokładnie myjemy
  • wrzucamy na gotującą się, osoloną wodę i gotujemy 5 minut, odcedzamy
  • chleb smarujemy ricottą, wykładamy szparagi, pomidory kroimy i posypujemy czarnuszką

2 komentarze:

  1. Szparagi i ricotty - moi ulubieńcy! Cudne kanapeczki <3
    I tym samym witam serdecznie dziękuję za udział w akcji Viva Ricotta! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają bardzo smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń