Przepis prosty, lekki i pyszny - idealny na weekendowe śniadanie wiosenną porą. Kanapka z serkiem ricotta, główkami szparagów z dodatkiem pomidorów i czarnuszki. Jak wiadomo główki szparagów gotuje się krócej niż łodygi, dlatego kiedy przygotowywałam dłużej pieczoną tartę ze szparagami użyłam łodyg, a delikatne końcówki zostawiłam do kanapek, nic się nie zmarnuje! Kolejne przepisy ze szparagami już wkrótce!
Składniki:
- chleb
- serek ricotta
- pieprz, sól do smaku
- pomidor
- 1 łyżeczka czarnuszki
Wykonanie:
- ricottę przyprawiamy pieprzem i solą
- główki szparagów dokładnie myjemy
- wrzucamy na gotującą się, osoloną wodę i gotujemy 5 minut, odcedzamy
- chleb smarujemy ricottą, wykładamy szparagi, pomidory kroimy i posypujemy czarnuszką
Szparagi i ricotty - moi ulubieńcy! Cudne kanapeczki <3
OdpowiedzUsuńI tym samym witam serdecznie dziękuję za udział w akcji Viva Ricotta! :)
Wyglądają bardzo smakowicie:)
OdpowiedzUsuń