Do ciasta można użyć malin świeżych lub mrożonych. Jednak kiedy nadchodzi sezon letni, warto opróżnić zamrażarki z zeszłorocznych zapasów. Co do samego ciasta torcik można przygotować w wersji dla leniwych i dla ambitnych. Ja tym razem wybrałam wersję dla leniwych, niegodną blogerki kulinarnej, czyli użyłam gotowego spodu biszkoptowego, ale oczywiście przy większej ilości czasu i chęci można samemu upiec klasyczny biszkopt z dodatkiem jednej, czubatej łyżki kakao.
Jednak jak najważniejszym i najpyszniejszym elementem ciasta jest masa karmelowa z serka mascarpone, śmietanki i rozpuszczonej czekolady karmelowej oraz gęsty, palony, sos karmelowy, który jest wisienką na tym torcie:)
Składniki:
- 2 blaty biszkoptowe kakaowe
- 250 g serka mascarpone
- 1 czekolada karmelowa
- 2 szklanki mrożonych malin
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- nasączenie: pół szklanki mocnej herbaty z sokiem z ćwiartki cytryny i połową łyżeczki kawy zbożowej
- karmel: 6 czubatych łyżeczek cukru, 8 łyżeczek śmietanki 36%, 2 łyżeczki masła
- blat ciasta układamy w tortownicy
- łączymy składniki nasączenia, studzimy i polewamy kilkoma łyżkami ciasto
- przygotowujemy maliny: do garnuszka wrzucamy mrożone maliny i gotujemy na małym ogniu ok 10 minut, po tym czasie dodajemy cukier i gotujemy kolejne 5 minut, później dodajemy przesiewając przez sitko i energicznie mieszając mąkę ziemniaczaną, kiedy zgęstnieje zdejmujemy z ognia i studzimy
- w tym czasie przygotowujemy masę
- rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, odstawiamy na chwilę do przestudzenia
- w misce ubijamy serek mascarpone i śmietankę
- następnie dolewamy rozpuszczoną czekoladę, mieszając masę trzepaczką
- na ciasto wykładamy połowę malin
- smarujemy 2/3 masy z mascarpone
- przykrywamy kolejnym blatem i nasączamy
- smarujemy malinami, przykrywamy pozostałą częścią masy
- cisto odstawiamy do lodówki do stężenia
- w tym czasie przygotowujemy karmel: w garnku rozpuszczamy cukier, kiedy się mocno zrumieni dodajemy wodę i mieszamy (może się zbrylić wtedy dokładnie mieszamy), następnie dolewamy śmietankę i mieszamy do zgęstnienia po ok. 5 minutach dodajemy masło, mieszamy i zdejmujemy z ognia
- lekko przestudzonym karmelem polewamy ciasto
Ile śmietanki do 250g marscapone bo w przepisie nie oodano
OdpowiedzUsuń1 szklanka śmietanki, już dopisuję
OdpowiedzUsuń