sobota, 14 maja 2016

Tort malinowo-karmelowy

Kto jeszcze nie próbował smaku malin i karmelu niech żałuje, kto próbował, już wie że to połączenie jest obłędne! Stąd pomysł na torcik z musem malinowym, puszystą masą karmelową z mascarpone i sosem karmelowym.
Do ciasta można użyć malin świeżych lub mrożonych. Jednak kiedy nadchodzi sezon letni, warto opróżnić zamrażarki z zeszłorocznych zapasów. Co do samego ciasta torcik można przygotować w wersji dla leniwych i dla ambitnych. Ja tym razem wybrałam wersję dla leniwych, niegodną blogerki kulinarnej, czyli użyłam gotowego spodu biszkoptowego, ale oczywiście przy większej ilości czasu i chęci można samemu upiec klasyczny biszkopt z dodatkiem jednej, czubatej łyżki kakao.
Jednak jak najważniejszym i najpyszniejszym elementem ciasta jest masa karmelowa z serka mascarpone, śmietanki i rozpuszczonej czekolady karmelowej oraz gęsty, palony, sos karmelowy, który jest wisienką na tym torcie:)

 
 

Składniki:
  • 2 blaty biszkoptowe kakaowe
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 czekolada karmelowa
  • 2 szklanki mrożonych malin
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • nasączenie: pół szklanki mocnej herbaty z sokiem z ćwiartki cytryny i połową łyżeczki kawy zbożowej
  • karmel: 6 czubatych łyżeczek cukru, 8 łyżeczek śmietanki 36%, 2 łyżeczki masła
Wykonanie:
  • blat ciasta układamy w tortownicy
  • łączymy składniki nasączenia, studzimy i polewamy kilkoma łyżkami ciasto
  • przygotowujemy maliny: do garnuszka wrzucamy mrożone maliny i gotujemy na małym ogniu ok 10 minut, po tym czasie dodajemy cukier i gotujemy kolejne 5 minut, później dodajemy przesiewając przez sitko i energicznie mieszając mąkę ziemniaczaną, kiedy zgęstnieje zdejmujemy z ognia i studzimy
  • w tym czasie przygotowujemy masę
  • rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, odstawiamy na chwilę do przestudzenia
  • w misce ubijamy serek mascarpone i śmietankę
  • następnie dolewamy rozpuszczoną czekoladę, mieszając masę trzepaczką
  • na ciasto wykładamy połowę malin
  • smarujemy 2/3 masy z mascarpone
  • przykrywamy kolejnym blatem i nasączamy
  • smarujemy malinami, przykrywamy pozostałą częścią masy
  • cisto odstawiamy do lodówki do stężenia
  • w tym czasie przygotowujemy karmel: w garnku rozpuszczamy cukier, kiedy się mocno zrumieni dodajemy wodę i mieszamy (może się zbrylić wtedy dokładnie mieszamy), następnie dolewamy śmietankę i mieszamy do zgęstnienia po ok. 5 minutach dodajemy masło, mieszamy i zdejmujemy z ognia
  • lekko przestudzonym karmelem polewamy ciasto





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz