sobota, 21 maja 2016

Szybka tarta ze szparagami na cieście francuskim

Ostatnio pisałam o kanapkach z główkami szparagów. A co z łodygami? Świetnie nadają się to tej, szybkiej, prostej i pysznej tarty. Podczas pieczenia szparagi miękną, ale pozostają lekko chrupkie i pełne smaku. Masa składa się z trzech składników: jajka, śmietana i parmezan, który zawsze świetnie łączy się ze szparagami. Pyszna kolacja - gotowa w 30 minut!




Składniki:
  • ciasto francuskie
  • pęczek szparagów (łodygi)
  • 2 jajka
  • 4 łyżki śmietany
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
  • naczynie na tartę smarujemy masłem
  • formę wykładamy ciastem francuskim i nakłuwamy widelcem
  • w miseczce łączmy: jajka, śmietanę, sól, pieprz i parmezan
  • szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki, kroimy na mniejsze kawałki
  • na cieście układamy szparagi i zalewamy masą jajeczną
  • pieczemy ok 25 minut w temperaturze 180 stopni (góra, dół)
  • po tym czasie sprawdzamy czy ciasto nabrało złocistego koloru, podajemy na ciepło

 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz