niedziela, 29 maja 2016

Tiramisu truskawkowe z chałwą

Myślę, że ten deser będzie moim ulubieńcem tego lata! Słodki, a zarazem orzeźwiający i ma w sobie połączenie samych najlepszych smaków: kawa, amaretto, truskawki, mascarpone i chałwa, czego można chcieć więcej? Mimo, że to tiramisu nie ma wiele wspólnego z tradycyjnym włoskim deserem, jest tak pyszne, że w mojej kuchni zastąpi je na dobre!
Jeśli chodzi o odchylenia od oryginału, to poza truskawkami, w tej wersji krem z mascarpone jest bez surowych jajek, a lekkości nadaje mu ubita śmietanka z amaretto, z kolei posypkę z kakao zastępuje pokruszona chałwa.



Składniki:
  • biszkopty paluszki
  • 1 filiżanka mocnej kawy
  • 250g serka mascarpone
  • 1/2 szklanki śmietanki 30 lub 36%
  • 2-3 łyżki likieru Ameretto
  • 2,5 łyżki cukru pudru
  • truskawki
  • 75g chałwy
Wykonanie:
  • zaparzamy i studzimy kawę (ok 2 czubate łyżeczki na filiżankę)
  • w przestudzonej kawie moczymy biszkopty i układamy je na dnie formy
  • ubijamy śmietankę, dodajemy do niej mascarpone i nadal ubijamy
  • dodajemy cukier puder oraz amaretto i ubijamy na puszystą masę
  • wykładamy 3/4 masy na biszkopty
  • truskawki myjemy i kroimy na grube plastry, które układamy na masie
  • na truskawki wykładamy resztę masy
  • na wierzchu rozkruszamy chałwę i dekorujemy cząstkami truskawek

2 komentarze: