Jeśli chodzi o odchylenia od oryginału, to poza truskawkami, w tej wersji krem z mascarpone jest bez surowych jajek, a lekkości nadaje mu ubita śmietanka z amaretto, z kolei posypkę z kakao zastępuje pokruszona chałwa.
Składniki:
- biszkopty paluszki
- 1 filiżanka mocnej kawy
- 250g serka mascarpone
- 1/2 szklanki śmietanki 30 lub 36%
- 2-3 łyżki likieru Ameretto
- 2,5 łyżki cukru pudru
- truskawki
- 75g chałwy
- zaparzamy i studzimy kawę (ok 2 czubate łyżeczki na filiżankę)
- w przestudzonej kawie moczymy biszkopty i układamy je na dnie formy
- ubijamy śmietankę, dodajemy do niej mascarpone i nadal ubijamy
- dodajemy cukier puder oraz amaretto i ubijamy na puszystą masę
- wykładamy 3/4 masy na biszkopty
- truskawki myjemy i kroimy na grube plastry, które układamy na masie
- na truskawki wykładamy resztę masy
- na wierzchu rozkruszamy chałwę i dekorujemy cząstkami truskawek
Mega deser :)
OdpowiedzUsuńchodzi za mna tiramisu :)
OdpowiedzUsuń