sobota, 30 kwietnia 2016

Wiosenne placki ziemniaczane z caprese

Pośród wielu potraw, które jadam, placki ziemniaczane są moim ulubionym daniem! Tak, wygrywają nawet ze skomplikowanym, wyszukanym, egzotycznym jedzeniem. Muszą być oczywiście, złociste i chrupiące. Mimo, że doskonale smakują same lub z kleksem jogurtu, czasami warto je urozmaicić, np. pyszną sałatką z pomidorów, bazylii i mozarelli.


Składniki:
  • 1 cebulka
  • 5 dużych ziemniaków
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1 jajko
  • 1 kulka mozarelli
  • 1 pomidor czerwony, 1 żółty
  • garść listków świeżej bazylii
  • 1 mały ząbek czosnku
Wykonanie:
  • ziemniaki i cebule ścieramy, dodajemy mąkę, jajko i przyprawy
  • smażymy na rozgrzanym oleju na złoto z dwóch stron
  • pomidory oparzamy, obieramy, kroimy w kostkę
  • listki bazylii rwiemy na mniejsze kawałki
  • czosnek siekamy bardzo drobno, a mozarellę w kostkę
  • mieszamy wszystkie składniki sałaki i wykładamy na usmażonych plackach

1 komentarz:

  1. Dobry pomysł. Pachnące złot placuszki i pachnące bazylią caprese. Gratulacje.
    Pozdrawiam serdecznie
    Kasia

    OdpowiedzUsuń