piątek, 15 kwietnia 2016

Wiosenna sałatka szparagowa z nowalijkami i olejem rzepakowym

Kiedy zaczyta się wiosna, moim ulubionym miejsce na zakupy jest osiedlowy ryneczek. Uwielbiam sezonowe, kolorowe, młode warzywa. Mimo, że ich ceny początkowe nie należą do najniższych, po jesieni i zimie trudno im się oprzeć, a nasz organizm błaga nas o witaminy! Stąd składniki wiosennej sałatki ze szparagami, rzodkiewką i młodymi ziemniakami. Do tego pyszny dressing z olejem rzepakowym. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego warto dodawać go do sałatek, żeby nabrać energii na wiosnę.


Składniki:
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • kilka rzodkiewek
  • 2 młode ziemniaki
  • ser z niebieską pleśnią
  • szynka parmeńska
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 1 łyżeczka musztardy
Wykonanie:
  • od szparagów odcinamy zdrewniałe końce, myjemy
  • zagotowujemy wodę, rzucamy szparagi do wrzątku i gotujemy przez ok 7 minut
  • młode ziemniaki gotujemy do miękkości
  • łączymy składniki sosu: olej, ocet, syrop klonowy i musztardę
  • na talerzach wykładamy szparagi, a na nich pokrojoną w ćwiartki rzodkiewkę, ziemniaki, kawałki szynki parmeńskiej i rozkruszamy ser
  • polewamy sosem
  • podajemy na ciepło, kiedy szparagi i ziemniaki jeszcze nie ostygną, lub na zimno

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz