Składniki:
- 1 pęczek zielonych szparagów
- kilka rzodkiewek
- 2 młode ziemniaki
- ser z niebieską pleśnią
- szynka parmeńska
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- 1 łyżeczka musztardy
- od szparagów odcinamy zdrewniałe końce, myjemy
- zagotowujemy wodę, rzucamy szparagi do wrzątku i gotujemy przez ok 7 minut
- młode ziemniaki gotujemy do miękkości
- łączymy składniki sosu: olej, ocet, syrop klonowy i musztardę
- na talerzach wykładamy szparagi, a na nich pokrojoną w ćwiartki rzodkiewkę, ziemniaki, kawałki szynki parmeńskiej i rozkruszamy ser
- polewamy sosem
- podajemy na ciepło, kiedy szparagi i ziemniaki jeszcze nie ostygną, lub na zimno
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz