środa, 13 kwietnia 2016

Kotleciki z łososia i młodej kapusty

Jak zamienić kawałek łososia w 4 obiady? Z 300g świeżego łososia (który zazwyczaj stanowi 2 porcje obiadowe) można zrobić pyszne, świeże, wiosenne kotleciki, których wystarczy na dłużej. Do ryby dodajemy: jajka, zioła (np. koperek, pietruszkę, koperek), bułkę tartą, mąkę lub mielone migdały i pyszną, sezonową młodą kapustę. Kotleciki można podać z porcją warzyw lub tradycyjne z ziemniakami, ryżem lub kaszą. Pasuje do nich też sos z jogurtu i koperku.


Składniki:
  • ok 300 gram łososia
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka mąki
  • szczypiorek, koperek i natka pietruszki - wedle uznania
  • 1/4 główki młodej kapusty
  • 1 mała cebulka
  • olej do smażenia (np. kokosowy)
  • sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
  • drobno siekamy kapustę i cebulkę
  • kapustę z posiekaną cebulą gotujemy w wodzie ok 10 minut, odcedzamy i studzimy (można też udusić na patelni)
  • łososia rozdrabniamy w blenderze
  • do zmiksowanego łososia dodajemy posiekane zioła, przyprawy, jajko, biułkę tartą i mąkę oraz kapustę i mieszamy dokładnie
  • jeśli masa będzie zbyt rzadka dodajemy bułki tartej lub mąki
  • na patelni rozgrzewamy olej
  • formujemy kotleciki i smażymy z dwóch stron aż się zarumienią

3 komentarze:

  1. pomysłowe :) wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Już dopisałam w przepisie:) Cebulkę gotujemy z kapustą lub dusimy ją z kapustą na patelni.

      Usuń