niedziela, 24 kwietnia 2016

Owsianka z rabarbarem (i co zrobić żeby rabarbar zachował różowy kolor)

Ciasto z rabarbarem i np. kruszonką, to prawdziwy wiosenny must have, ale co jeszcze można z niego zrobić? Polecam danie śniadaniowe - owsiankę z rabarbarem. Jak wiadomo rabarbar jest dosyć kwaśny, więc dla smakowej równowagi do owsianki dodajemy rodzynki i rozgniecionego banana, a sam rabarbar gotujemy z cukrem waniliowym (samo połączenie zapachów rabarbar i wanilia jest obłędne!).
Żeby nasz rabarbar zachował piękny kolor, mimo że jego łodygi są czerwono-zielone i nieraz po ugotowaniu czy upieczeniu, traci swoją intensywną barwę dodajemy do niego 2 łyżeczki grenadyny (syrop z granatów - produkt często używany do drinków) lub łatwiej dostępny sos malinowy.



Składniki (na 2 porcje):
  • 1 i 1/4 szklanki płatków owsianych
  • 2,5 szklanki wody
  • 1/4 szklanki mleka
  • garść rodzynek
  • 1 dojrzały banan
  • 2-3 łodygi rabarbaru
  • pół małego opakowania cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki grenadyny (lub soku malinowego)
Wykonanie:
  • rabarbar kroimy na mniejsze kawałki
  • mieszamy go w małym garnuszku z cukrem i syropem
  • podlewamy wodą i gotujemy pod przykryciem ok 10 min aż będzie miękki
  • w większym garnku zalewamy płatki owsiane z rodzynkami wodą
  • gotujemy na małym gazie, mieszając i czekając aż zgęstnieje
  • kiedy owsianka ma już odpowiednią konsystencję (max. 5 min) zdejmujemy z ognia, dorzucamy rozgniecionego banana i dolewamy mleko
  • dodawanie mleka na samym końcu sprawi, że owsianka nie będzie się przypalała
  • na talerze wykładamy owsiankę oraz rabarbar, polewamy też sokiem z rabarbaru

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz