Żeby nasz rabarbar zachował piękny kolor, mimo że jego łodygi są czerwono-zielone i nieraz po ugotowaniu czy upieczeniu, traci swoją intensywną barwę dodajemy do niego 2 łyżeczki grenadyny (syrop z granatów - produkt często używany do drinków) lub łatwiej dostępny sos malinowy.
Składniki (na 2 porcje):
- 1 i 1/4 szklanki płatków owsianych
- 2,5 szklanki wody
- 1/4 szklanki mleka
- garść rodzynek
- 1 dojrzały banan
- 2-3 łodygi rabarbaru
- pół małego opakowania cukru waniliowego
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki grenadyny (lub soku malinowego)
- rabarbar kroimy na mniejsze kawałki
- mieszamy go w małym garnuszku z cukrem i syropem
- podlewamy wodą i gotujemy pod przykryciem ok 10 min aż będzie miękki
- w większym garnku zalewamy płatki owsiane z rodzynkami wodą
- gotujemy na małym gazie, mieszając i czekając aż zgęstnieje
- kiedy owsianka ma już odpowiednią konsystencję (max. 5 min) zdejmujemy z ognia, dorzucamy rozgniecionego banana i dolewamy mleko
- dodawanie mleka na samym końcu sprawi, że owsianka nie będzie się przypalała
- na talerze wykładamy owsiankę oraz rabarbar, polewamy też sokiem z rabarbaru
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz