Delecta poleca wypieki prosto z serca. A dla kogo ja przygotowałabym taki deser? Oczywiście dla męża. Z tym przepisem wiąże się krótka historia. Pewnego letniego,
wakacyjnego (późnego) wieczoru oglądaliśmy film. Jak wiadomo przed telewizorem
często mamy ochotę na przekąskę. Nagle mój mąż powiedział: mam ochotę na gofry.
Jakie było moje zaskoczenie, że wpadł na taki pomysł niemalże o północy.
Spojrzałam się wymownie, myśląc - jak to, będę teraz późnym wieczorem robić gofry?! Jakie było moje zdziwienie kiedy za chwilę stałam w
kuchni mieszając składniki na ciasto, jaka nadprzyrodzona siła dodała mi chęci na wypieki
wieczorową porą? To chyba właśnie miłość:)
- 2 jabłka
- przyprawa do szarlotki Delecta
- 1 łyżka masła
- 200 ml śmietanki 30% lub 36%
- małe opakowanie serka mascarpone
- 1 i 1/4 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
- 1 łyżeczka cukru waniliowego Delecta
- 2 małe jajka
- 1 szklanka mleka
- 1/4 szklanki oleju
Wykonanie:
- jabłka kroimy w drobną kostkę
- dusimy w garnku na małym ogniu na łyżce masła
- pod koniec dodajemy 2 łyżeczki przyprawy do szarlotki Delecta
- mascarpone miksujemy ze śmietanką i 2 łyżkami cukru pudru
- do miski z mąką cukrem i proszkiem do pieczenia dodajemy mleko, jajka, olej i zmiksujemy
- w zależności od mocy gofrownicy opiekamy ( u mnie ok 4-5 minut)
- na gofry nakładamy bitą śmietanę i przestudzone jabłka
uwielbiam gofry, z takimi dodatkami muszą być przepyszne ;)
OdpowiedzUsuń