Na pizzy układamy ulubione dodatki, u mnie były to same włoskie przysmaki: sos pomidorowy, mozzarella z mleka bawolego i bresaola.
Podczas smażenia niektórych placuszków, okazało się, że tak napęczniały, że po przekrojeniu, zamiast układać składniki na pizzy, można było ją nadziać. Obydwie wersje pyszne!
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki
- 1,5 łyżeczki drożdży instant
- szczypta cukru
- ok 120 ml ciepłej wody (dodajemy stopniowo i regulujemy ilość w zależności od konsystencji)
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka soli
- szczypta cukru
- 1 kulka mozzarelli
- kilka plastrów bresaoli
- sos pomidorowy (pomidory, czosnek, oregano, bazylia, papryczka chilli)
Wykonanie:
- w misce łączymy mąkę, sól, cukier, drożdże, oliwę
- dodajemy stopniowo wodę i zagniatamy ciasto, aż powstanie miękka, elastyczna kula
- przykrywamy ściereczką w ciepłe miejsce na ok 30 minut
- z wyrośniętego ciasta formujemy kulki i ponownie odstawiamy do wrośnięcia
- z wyrośniętych bułeczek formujemy płaskie placuszki i wrzucamy na mocno rozgrzany olej
- smażymy na rumiano z dwóch stron
- na jeszcze ciepłym cieście układamy sos, ser i wędlinę
- świetnie będzie smakowało też z dodatkiem świeżej bazylii lub rukoli
Wygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do wzięcia udziału w konkursie na moim blogu! :)
Pysznie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Wygląda super :)
OdpowiedzUsuń