piątek, 8 kwietnia 2016

Przekąski do wina i nie tylko: mini focaccie i zapiekanki

Na spotkanie przy winie polecam pyszne zapiekanki z duszonym szpinakiem, pieczoną papryką i fetą oraz mni foccacie z oliwkami i rozmarynem. Trudno powiedzieć która przekąska jest lepsza - zapiekanki na pewno są elementem soczystym, w których najpyszniejszy jest czosnkowy szpinak i pieczona papryka. Focaccie to z kolei chrupki element, w którym najwspanialszy jest smak i aromat rozmarynu. Wcześniej robiłam tradycyjną, dużą focaccię, była też pyszna, ale to chrupkie brzegi były najlepsze, dlatego z tej samej porcji ciasta robię teraz małe porcje, dzięki czemu mamy więcej chrupkości!




Zapiekanki:
  • 1 bułka paryska lub bagietka
  • 250g szpinaku baby
  • 1 papryka
  • feta
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
Szpinak dusimy na oliwie z czosnkiem. Paprykę pieczemy w piecu ok 45 minut, wyjmujemy z piekarnika, wkładamy do woreczka foliowego na kilka minut, po czym zdejmujemy z nich skórkę i kroimy w paski. Na kromkach układamy kolejno: szpinak, paprykę i kruszymy fetę. Podajemy na zimno lub ciepło.

Mini focaccie:
  • 1,5 szklanki mąki
  • łyżka świeżych drożdży
  • szczypta cukru
  • 120-150 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy
  • garść czarnych oliwek
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu
W szklance z ciepłą wodą i szczyptą cukru rozpuszczamy drożdże i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka minut, aż drożdże lekko się spienią. W tym czasie w misce mieszamy mąkę, sól i oliwę. Następnie wlewamy drożdże do mąki i mieszamy, wyrabiamy i tworzymy kulę. W zależności od konsystencji dodajemy więcej wody lub mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy aż wyrośnie (ok 30 min). Na blasze układamy papier do pieczenia, a z cista formujemy niewielkie, płaskie placuszki. Oliwki kroimy w plasterki i układamy je na focacciach i posypujemy rozmarynem (składniki lekko wciskamy do ciasta). Pieczemy w piecu z termoobiegiem w 200 stopniach przez ok 12 minut (aż ładnie się zarumienią).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz