- 15 przekąsek na domówkę,
- przekąski imprezowe w stylu meksykańskim,
- 4 łatwe sałatki na sylwestra,
- domowe fast foody na Sylwestra
Placuszki kukurydziane po meksykańsku
To mój absolutny ulubieniec roku, są pyszne, kolorowe i łatwe do przygotowania. Z powodzeniem można użyć do nich kukurydzy z puszki. Doszły mnie słuchy, że niektórzy eksperymentowali już z tym przepisem, dodając np. szynkę lub boczek pokrojone w drobną kosteczkę. Pełny przepis tutaj.
Składniki na placki:
- 2 kolby kukurydzy
- 3/4 czerwonej cebulki
- pół pęczka kolendry
- 1 papryczka chilli
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 jajka
- 1 kubeczek jogurtu
- 5 łyżek mąki
- olej do smażenia
- kukurydzę gotujemy 10 minut, ostudzamy, odcinamy ziarna
- w tym czasie siekamy drobno: chilli, cebulę, kolendrę
- w misce mieszamy jaka z mąką i jogurtem oraz solą
- dodajemy pozostałe składniki
- na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki z dwóch stron na złoto
Tarta z cukinią, serem i boczkiem
Składniki:
- 1 średnia cukinia, lub 2 mniejsze
- 1 kubeczek ricotty
- 2 łyżki tartego parmezanu
- pół pora
- 1 łyżka masła klarowanego lub oleju
- sól, pieprz
- 8 plastrów boczku wędzonego
- rulon ciasta francuskiego
- 1 jajko
Wykonanie:
- cukinię ścieramy na tartce o dużych oczkach, przekładamy na sitko i odciskamy wodę
- pora kroimy drobno
- na patelni rozgrzewamy masło i obsmażamy pora
- po kilku minutach dodajemy cukinię i dusimy
- kiedy cukinia zmięknie i odparuje woda, odstawiamy do ostudzenia
- piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni góra, dół
- do cukinii dodajemy ricottę i parmezan oraz sól i pieprz do smaku
- z ciasta francuskiego wycinamy 2 okręgi, używając do to tego np. talerza
- farsz układamy na okręgu pozostawiając brzegi wolne
- plastry boczku kroimy na pół wzdłuż i układamy z nich kratkę, którą następnie przenosimy na farsz
- brzegi zawijamy lekko zlepiając i smarujemy jajkiem
- pieczemy 25-30 minut
Bakłażany marynowane
Bardzo wielofunkcyjna przystawka. Bakłażany można podać jako dodatek do sałatki, na zapiekankach lub zawinąć je z serem i pomidorami. Zapraszam po przepis.
Składniki:
- 2-3 większe bakłażany
- oliwa
- po łyżeczce: suszonego tymianku, rozmarynu, oregano, czosnku granulowanego
- 1/2 łyżeczki (lub wg uznania) suszonych, pokruszonych chilli
- sól, pieprz
Wykonanie:
- bakłażany kroimy w plastry, solimy a następnie odsączamy ręcznikiem papierowym kiedy puszczą wodę
- lekko smarujemy oliwą z każdej strony
- grillujemy na grillu kuchennym lub patelni grillowej aż się zrumienią
- przekładamy do słoika lub pojemnika warstwami bakłażanów
- każdą warstwę posypujemy ziołami, czosnkiem, chilli i polewamy oliwą
- na koniec dolewamy oliwy tyle, żeby przykryła wszystkie bakłażany
- możemy dodatkowo ułożyć też czarne oliwki
- wstawiamy do lodówki na noc
- podajemy na ciepło lub na zimno
Pasta śródziemnomorska
Wśród past rządzi nieustannie hummus, smalce z fasoli i warzywne pasztety, kto ma ochotę na odmianę gorąco polecam pastę śródziemnomorską, jest w niej kwintesencja smaków ciepłych krajów. Pyszna na kanapeczki i zapiekanki! Przepis.
Składniki:
- pół słoiczka czarnych oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżeczki kaparów
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 7-8 filecików anchovies
- 2 łyżki oliwy
- słoiczek papryki grillowanej w oliwnej zalewie (lub samodzielnie pieczonej / grillowanej i marynowanej w oliwie z czosnkiem i ziołami)
Wykonanie:
- wszystkie składniki blendujemy na śrenio gładką masę
- podajemy np. na chlebie z rukolą
- zapiekamy na pieczywie
- dodajemy kilka łyżek do makaronu i posypujemy skruszonym serem
- podajemy np. jako dip do paluszków grissini czy warzyw pokrojonych w słupki
Jajka faszerowane łososiem
Składniki:
- 4 jajka
- 1 łyżeczka majonezu
- 1 czubata łyżka jogurtu
- 1 łyżeczka sosu sriracha (lub więcej jeśli lubimy ostre)
- 70 g wędzonego łososia
- posiekany szczypiorek
Wykonanie:
- jajka gotujemy na twardo, obieramy, kroimy na pół i przekładamy żółtka do miseczki
- żółtka rozdrabniamy widelcem i mieszamy z: majonezem, jogurtem i srirachą
- łososia siekamy drobno i dorzucamy do żółtek, dokładnie mieszamy masę
- masą nadziewamy połówki jajek
- ozdabiamy odrobiną sosu sriracha i posypujemy szczypiorkiem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz