sobota, 30 grudnia 2017

Przekąski na imprezę sylwestrową 2017

Poniżej kilka przepisów na nieoczywiste przekąski na imprezę, które przetestowałam na spotkaniach towarzyskich w mijającym roku. Wszystkie smakowały gościom, świetnie komponowały się z kolorowymi drinkami, a ich wykonanie również nie było zbyt pracochłonne. Inne zestawienia Sylwestrowe z minionych lat znajdziecie tutaj:


Placuszki kukurydziane po meksykańsku 

To mój absolutny ulubieniec roku, są pyszne, kolorowe i łatwe do przygotowania. Z powodzeniem można użyć do nich kukurydzy z puszki. Doszły mnie słuchy, że niektórzy eksperymentowali już z tym przepisem, dodając np. szynkę lub boczek pokrojone w drobną kosteczkę. Pełny przepis tutaj. 


Składniki na placki: 
  • 2 kolby kukurydzy 
  • 3/4 czerwonej cebulki 
  • pół pęczka kolendry
  • 1 papryczka chilli
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 2 jajka 
  • 1 kubeczek jogurtu
  • 5 łyżek mąki 
  • olej do smażenia
Wykonanie:
  • kukurydzę gotujemy 10 minut, ostudzamy, odcinamy ziarna 
  • w tym czasie siekamy drobno: chilli, cebulę, kolendrę
  • w misce mieszamy jaka z mąką i jogurtem oraz solą 
  • dodajemy pozostałe składniki 
  • na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki z dwóch stron na złoto 

Tarta z cukinią, serem i boczkiem 

Tratę można przygotować w naczyniu ceramicznym lub jako galette bez naczynia, pyszne cukiniowo-serowe nadzienie świetnie łączy się z wędzonym boczkiem. Można przygotować kilka małych lub jedną większą i pokroić na trójkąty. Przepis tutaj.


Składniki:
  • 1 średnia cukinia, lub 2 mniejsze
  • 1 kubeczek ricotty
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • pół pora
  • 1 łyżka masła klarowanego lub oleju 
  • sól, pieprz
  • 8 plastrów boczku wędzonego
  • rulon ciasta francuskiego
  • 1 jajko 
Wykonanie:
  • cukinię ścieramy na tartce o dużych oczkach, przekładamy na sitko i odciskamy wodę
  • pora kroimy drobno 
  • na patelni rozgrzewamy masło i obsmażamy pora
  • po kilku minutach dodajemy cukinię i dusimy 
  • kiedy cukinia zmięknie i odparuje woda, odstawiamy do ostudzenia
  • piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni góra, dół
  • do cukinii dodajemy ricottę i parmezan oraz sól i pieprz do smaku 
  • z ciasta francuskiego wycinamy 2 okręgi, używając do to tego np. talerza 
  • farsz układamy na okręgu pozostawiając brzegi wolne 
  • plastry boczku kroimy na pół wzdłuż i układamy z nich kratkę, którą następnie przenosimy na farsz
  • brzegi zawijamy lekko zlepiając i smarujemy jajkiem 
  • pieczemy 25-30 minut 

Bakłażany marynowane

Bardzo wielofunkcyjna przystawka. Bakłażany można podać jako dodatek do sałatki, na zapiekankach lub zawinąć je z serem i pomidorami. Zapraszam po przepis.


Składniki: 

  • 2-3 większe bakłażany 
  • oliwa 
  • po łyżeczce: suszonego tymianku, rozmarynu, oregano, czosnku  granulowanego 
  • 1/2 łyżeczki (lub wg uznania) suszonych, pokruszonych chilli  
  • sól, pieprz 

Wykonanie:

  • bakłażany kroimy w plastry, solimy a następnie odsączamy ręcznikiem papierowym kiedy puszczą wodę
  • lekko smarujemy oliwą z każdej strony
  • grillujemy na grillu kuchennym lub patelni grillowej aż się zrumienią
  • przekładamy do słoika lub pojemnika warstwami bakłażanów
  • każdą warstwę posypujemy ziołami, czosnkiem, chilli i polewamy oliwą
  • na koniec dolewamy oliwy tyle, żeby przykryła wszystkie bakłażany 
  • możemy dodatkowo ułożyć też czarne oliwki 
  • wstawiamy do lodówki na noc 
  • podajemy na ciepło lub na zimno 

Pasta śródziemnomorska

Wśród past rządzi nieustannie hummus, smalce z fasoli i warzywne pasztety, kto ma ochotę na odmianę gorąco polecam pastę śródziemnomorską, jest w niej kwintesencja smaków ciepłych krajów. Pyszna na kanapeczki i zapiekanki! Przepis.


Składniki: 
  • pół słoiczka czarnych oliwek
  • 2 ząbki czosnku 
  • 3 łyżeczki kaparów
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 
  • 7-8 filecików anchovies
  • 2 łyżki oliwy 
  • słoiczek papryki grillowanej w oliwnej zalewie (lub samodzielnie pieczonej / grillowanej i marynowanej w oliwie z czosnkiem i ziołami)
Wykonanie:
  • wszystkie składniki blendujemy na śrenio gładką masę
  • podajemy np. na chlebie z rukolą
  • zapiekamy na pieczywie
  • dodajemy kilka łyżek do makaronu i posypujemy skruszonym serem
  • podajemy np. jako dip do paluszków grissini czy warzyw pokrojonych w słupki 

Jajka faszerowane łososiem 


Składniki:
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 1 czubata łyżka jogurtu 
  • 1 łyżeczka sosu sriracha (lub więcej jeśli lubimy ostre)
  • 70 g wędzonego łososia
  • posiekany szczypiorek
Wykonanie:
  •  jajka gotujemy na twardo, obieramy, kroimy na pół i przekładamy żółtka do miseczki
  • żółtka rozdrabniamy widelcem i mieszamy z: majonezem, jogurtem i srirachą
  • łososia siekamy drobno i dorzucamy do żółtek, dokładnie mieszamy masę
  • masą nadziewamy połówki jajek 
  • ozdabiamy odrobiną sosu sriracha i posypujemy szczypiorkiem 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz