Pyszne, pachnące, chrupiące galette z cukinią, porem, serem ricottą oraz parmezanem i boczkiem wędzonym. Wielkość dostosowujemy do okazji: na obiad przygotowujemy okrąg z ciasta używając do obrysowania talerza obiadowego, na imprezę możemy zrobić więcej mini galette z malutkich okręgów. Przepis odnalazłam na instagramowym profilu Haps, oryginalny przepis z filmikiem znajdziecie tutaj. Ja wprowadziłam małe modyfikacje, użyłam ciasta francuskiego oraz zrezygnowałam z mozarelli. Polecam wypróbować przepis póki sezon na cukinię trwa.
Składniki:
- 1 średnia cukinia, lub 2 mniejsze
- 1 kubeczek ricotty
- 2 łyżki tartego parmezanu
- pół pora
- 1 łyżka masła klarowanego lub oleju
- sól, pieprz
- 8 plastrów boczku wędzonego
- rulon ciasta francuskiego
- 1 jajko
Wykonanie:
- cukinię ścieramy na tartce o dużych oczkach, przekładamy na sitko i odciskamy wodę
- pora kroimy drobno
- na patelni rozgrzewamy masło i obsmażamy pora
- po kilku minutach dodajemy cukinię i dusimy
- kiedy cukinia zmięknie i odparuje woda, odstawiamy do ostudzenia
- piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni góra, dół
- do cukinii dodajemy ricottę i parmezan oraz sól i pieprz do smaku
- z ciasta francuskiego wycinamy 2 okręgi, używając do to tego np. talerza
- farsz układamy na okręgu pozostawiając brzegi wolne
- plastry boczku kroimy na pół wzdłuż i układamy z nich kratkę, którą następnie przenosimy na farsz
- brzegi zawijamy lekko zlepiając i smarujemy jajkiem
- pieczemy 25-30 minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz