wtorek, 29 sierpnia 2017

Łosoś pieczony z cukinią

Cukinię uwielbiam za to, że co sezon odkrywam dla niej nowe zastosowania:) Tym razem świetnie sprawdziła się jako dodatek do pieczonego łososia. Pomijając już rewelacyjne walory smakowe, uważam, że połączenie soczystej zieleni z różowawą rybą pięknie się prezentuje. 
Ponieważ sama cukinia mogłaby być za mało wyrazista w połączeniu z łososiem, dodałam do niej pora, można dodać również ulubione zioła. Z kolei mozzarella sprawia, że nasza warzywna pierzynka dobrze trzyma się na rybie. Jeśli użyjemy większej cukinii i zostanie nam nadwyżka, to, czego nie wykorzystamy do łososia, możemy użyć do zapiekanek lub faszerowania warzyw. 




Składniki:

  • filet łososia (u mnie na 2 porcje)
  • 1 średnia cukinia
  • 1/4 pora 
  • połowa lub cała kulka mozzarelli
  • 2 łyżki oleju/ oliwy/masła klarowanego
  • pomidorki koktajlowe na gałązce 
  • sól, pieprz do smaku 

Wykonanie:

  • cukinię ścieramy na tartce o grubych oczkach 
  • pora siekamy w półplasterki i solimy 
  • rozgrzewamy tłuszcz na patelni i podsmażamy pora z cukinią, do odparowania większości wody 
  • w tym czasie rozgrzewamy piec do 180 stopni, na dnie naczynia żaroodpornego umieszczamy 2 łyżki oliwy, układamy porcje łososia, solimy i przykrywamy folią
  • wstawiamy na 20 minut 
  • do cukinii dodajemy pokrojoną w kostkę mozarellę
  • wyjmujemy naczynie z łososiem, odkrywamy folię 
  • na łososiu układamy dużą ilość cukinii 
  • dokładamy po bokach pomidorki 
  • zapikamy jeszcze 10 minut bez przykrycia 
  • podajemy z ulubionymi dodatkami, ryżem czy ziemniakami 





2 komentarze:

  1. Wygląda to super. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń