poniedziałek, 21 sierpnia 2017

Placki kukurydziane z salsą pomidorową

Korzystając z sezonu na kukurydzę, polecam pyszne placuszki z meksykańską nutą. Do placków dodajemy czerwoną cebulę, kolendrę i papryczkę chilli. Te same składniki z kolorowymi pomidorkami i sokiem z limonki tworzą orzeźwiającą sałatkę, która jest świetnym dodatkiem również do innych dań.
Jeśli zatęsknimy za tym smakiem w miesiącach zimowych można użyć również kukurydzy z puszki, ale póki co warto korzystać ze świeżych, kolorowych, pachnących warzyw.

 



Składniki na placki: 
  • 2 kolby kukurydzy 
  • 3/4 czerwonej cebulki 
  • pół pęczka kolendry
  • 1 papryczka chilli
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 2 jajka 
  • 1 kubeczek jogurtu
  • 5 łyżek mąki 
  • olej do smażenia
Salsa:
  • 2 pomidory czerwone
  • 1 pomidor żółty 
  • 1/4 czerwonej cebulki 
  • garść liści kolendry 
  • 1/4 papryczki chilli
  • sok z 1/4 limonki 
  • sól, pieprz do smaku 
Wykonanie:
  • kukurydzę gotujemy 10 minut, ostudzamy, odcinamy ziarna 
  • w tym czasie siekamy drobno: chilli, cebulę, kolendrę
  • w misce mieszamy jaka z mąką i jogurtem oraz solą 
  • dodajemy pozostałe składniki 
  • na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki z dwóch stron na złoto 
  • składniki salsy kroimy drobno, mieszamy z przyprawami oraz sokiem z limonki 


2 komentarze:

  1. Z salsą z pewnością świetnie smakowały :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale świetne! Nigdy takich nie jadłam :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń