Jeśli zatęsknimy za tym smakiem w miesiącach zimowych można użyć również kukurydzy z puszki, ale póki co warto korzystać ze świeżych, kolorowych, pachnących warzyw.
Składniki na placki:
- 2 kolby kukurydzy
- 3/4 czerwonej cebulki
- pół pęczka kolendry
- 1 papryczka chilli
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 jajka
- 1 kubeczek jogurtu
- 5 łyżek mąki
- olej do smażenia
- 2 pomidory czerwone
- 1 pomidor żółty
- 1/4 czerwonej cebulki
- garść liści kolendry
- 1/4 papryczki chilli
- sok z 1/4 limonki
- sól, pieprz do smaku
- kukurydzę gotujemy 10 minut, ostudzamy, odcinamy ziarna
- w tym czasie siekamy drobno: chilli, cebulę, kolendrę
- w misce mieszamy jaka z mąką i jogurtem oraz solą
- dodajemy pozostałe składniki
- na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki z dwóch stron na złoto
- składniki salsy kroimy drobno, mieszamy z przyprawami oraz sokiem z limonki
Z salsą z pewnością świetnie smakowały :)
OdpowiedzUsuńAle świetne! Nigdy takich nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/