Za każdym razem przygotowując dania kuchni indyjskiej przypomina mi się film "Smak curry" opisujący piękną historię z kuchnią indyjską w tle, kto jeszcze nie oglądał serdecznie polecam. A kiedy już obejrzy się ten film przychodzi ochota na coś indyjskiego. Wtedy polecam przygotować łososia w aromatycznej marynacie z kurkumą i chilli. Ryba nabiera wyrazistego smaku i niesamowitego koloru. Smakuje wyśmienicie z ryżem i chutney'em z pomidorów. Ten ostatni może być też podawany jako dodatek do innych dań mięsnych i wszelkich przekąsek, gdzie może służyć jako orientalny dip.
Łosoś - składniki:
- filet łososia bez skóry
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 ząbek czosnku
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 mała papryczka chilli
- sok z połowy cytryny
- olej do smażenia
Wykonanie:
- z łososia zdejmujemy skórę
- składniki marynaty miksujemy
- nacieramy nią łososia i odstawiamy na min. godzinę
- na patelni rozgrzewamy olej
- rybę smażymy po kilka minut z 2 stron
- podajemy np. z ryżem, kolendrą i pomidorowym chutney'em
Chutney z pomidorów
- 5 pomidorów
- 1 cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- 3 cm korzenia imbiru
- 2 łyżeczki garam masali
- 1 papryczka chilli
Wykonanie:
- cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy z posiekanym drobno czosnkiem i imbirem oraz chilli
- dodajemy garam masalę
- pomidora kroimy w dosyć grubą kostkę, dodajemy i dusimy krótko, żeby kawałki pomidora nie rozpadły się
- podajemy na ciepło lub zimno
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz