Pyszne, chrupiące na zewnątrz i puszyste w środku ciasteczka z kleiku ryżowego to świetna słodka przekąska na zimowy czas, idealna do kubka gorącej herbaty lub filiżanki kawy. Ciasteczka ryżowe zazwyczaj przygotowuje się z dżemem w środku, ale w tym zimowym, przedświątecznym czasie postanowiłam przygotować je z żurawiną i oprószyć płatkami migdałów. Już sam kleik ryżowy wygląda jak świeży, lekki śnieg, więc zimowe i świąteczne skojarzenia nasuwają się same:).
Wyobrażam sobie również, że ciasteczka są lekkie i zdrowe, wszak bezglutenowe, bez grama mąki, trzeba tylko przymknąć oko na masło i cukier... ;)
Składniki:
- opakowanie kleiku ryżowego (160 g)
- 5 łyżek wiórek kokosowych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g masła
- 2 łyżki mleka
- 3 jajka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- pół szklanki cukru (lub mniej)
- 2 garści żurawiny
- 2 łyżki płatków migdałowych
Wykonanie:
- piec rozgrzewamy do 180 stopni, góra dół
- masło miksujemy z cukrem waniliowym i zwykłym
- dodajemy po jednym jajku i miksować
- dodajemy pozostałe suche składniki oraz 2 łyżki mleka i zmiksować
- powstanie dosyć gęsta masa
- blachę do piekarnika wykładamy papierem dopieczenia
- z masy formujemy kulki, w środku kciukiem lekko zgniatamy, tak żeby na środku wypadał owoc żurawiny
- pieczemy 15 minut, aż ciasteczka się zrumienią
- przekładamy na talerz lub tacę i posypujemy płatkami migdałów
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz