wtorek, 5 grudnia 2017

Ciasteczka ryżowe z żurawiną

Pyszne, chrupiące na zewnątrz i puszyste w środku ciasteczka z kleiku ryżowego to świetna słodka przekąska na zimowy czas, idealna do kubka gorącej herbaty lub filiżanki kawy. Ciasteczka ryżowe zazwyczaj przygotowuje się z dżemem w środku, ale w tym zimowym, przedświątecznym czasie postanowiłam przygotować je z żurawiną i oprószyć płatkami migdałów. Już sam kleik ryżowy wygląda jak świeży, lekki śnieg, więc zimowe i świąteczne skojarzenia nasuwają się same:). 
Wyobrażam sobie również, że ciasteczka są lekkie i zdrowe, wszak bezglutenowe, bez grama mąki, trzeba tylko przymknąć oko na masło i cukier... ;)

 



Składniki:

  • opakowanie kleiku ryżowego (160 g)
  • 5 łyżek wiórek kokosowych 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g masła
  • 2 łyżki mleka 
  • 3 jajka 
  • 1 opakowanie cukru waniliowego 
  • pół szklanki cukru (lub mniej) 
  • 2 garści żurawiny 
  • 2 łyżki płatków migdałowych 
Wykonanie: 

  • piec rozgrzewamy do 180 stopni, góra dół 
  • masło miksujemy z cukrem waniliowym i zwykłym 
  • dodajemy po jednym jajku i miksować
  • dodajemy pozostałe suche składniki oraz 2 łyżki mleka i zmiksować
  • powstanie dosyć gęsta masa
  • blachę do piekarnika wykładamy papierem dopieczenia 
  • z masy formujemy kulki, w środku kciukiem lekko zgniatamy, tak żeby na środku wypadał owoc żurawiny 
  • pieczemy 15 minut, aż ciasteczka się zrumienią 
  • przekładamy na talerz lub tacę i posypujemy płatkami migdałów 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz