czwartek, 28 grudnia 2017

Śledzie na imprezę w sosie musztardowym

Bardzo szybka i smaczna przekąska na imprezę i od Święta. Można użyć śledzi z solanki i je wymoczyć, albo jeszcze szybciej kupić śledzie w oleju i je odsączyć. Sos zrobimy łącząc musztardę miodową z jogurtem i posiekaną drobno cebulką, dodatkowo można posypać uprażonymi płatkami migdałów.
Tak przygotowane śledzie są dużo lepsze niż te gotowe z pudełka w sosie, gdzie jeden kawałek ryby jest skrzętnie ukryty w sztucznym sosie.

 

 Składniki:

  • filety śledziowe
  • pół kubeczka jogurtu
  • 2 łyżki musztardy miodowej 
  • 1 mała cebulka 
  • 2 łyżki płatków migdałowych 
Wykonanie: 

  • śledzie kroimy na ukos i układamy na talerzu 
  • jogurt mieszamy z musztardą
  • cebulkę siekamy drobno 
  • migdały podprażamy na suchej patelni 
  • sosem polewamy śledzie i posypujemy cebulką i migdałami 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz