czwartek, 21 grudnia 2017

Królik w ziołach zapiekany z jabłkami

Udka królika zapiekane z warzywami, ziołami i jabłkami to świetna propozycja świątecznego obiadu. Na moim blogu jest już podobny przepis na królika, ale tym razem pod koniec pieczenia dodałam pokrojone w kostkę jabłka, które dodały świetnego słodko-kwaśnego aromatu i idealnie współgrały ze smakiem i zapachem tymianku i rozmarynu.


Składniki:

  • uda królika (dostępne np. w Selgrosie)
  • 2 marchewki 
  • 1/2 selera 
  • czosnek - 2 ząbki lub granulowany 
  • 1 łyżka masła klarowanego 
  • 1 łyżka oliwy 
  • 1 łyżka musztardy 
  • mąka do obtoczenia mięsa 
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka tymianku 
  • 1 łyżeczka rozmarynu 
  • 1 łyżeczka majeranku 
  • 1 duże jabłko lub 2 mniejsze 

Wykonanie:

  • udka królika nacieramy solą, pieprzem, musztardą i obsypujemy mąką 
  • na patelni rozgrzewamy masło z oliwą i obsmażamy królika po kilka minut z każdej strony 
  • mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy czosnkiem i ziołami 
  • obraną marchewkę i selera kroimy w kostkę i obsmażamy na patelni po mięsie 
  • warzywa przekładamy do naczynia obkładając królika 
  • na patelnię wlewamy 1,5 szklanki wody i podgrzewamy chwilę 
  • wodę przelewamy do naczynia z mięsem i warzywami 
  • wstawiamy do piekarnika na 1 godzinę 
  • w połowie tego czasu przewracamy królika na drugą stronę 
  • jabłko obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do naczynia i pieczemy jeszcze 30 minut 
  • pod koniec pieczenia sprawdzamy miękkość mięsa, jeśli jest miękkie przekładamy na talerze z dodatkiem warzyw, z których powstanie zagęszczony sos
  • podajemy np. z puree ziemniaczanym 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz