piątek, 29 grudnia 2017

Roladki hawajskie z tortillą - przekąska na imprezę

Z tortilli można wyczarować tysiące przekąsek na imprezę. Poniżej przedstawiam szybki przepis na roladki nadziewane tuńczykiem, jajkiem, ananasem i kukurydzą, doprawione sosem z jogurtowo-majonezowo-musztardowym. Jeśli ktoś nie jest zwolennikiem tuńczyka można go zamienić na pokrojoną w kostkę szynkę lub kurczaka, a nawet można zrobić roladki w kilku wersjach, żeby trafić w gusta różnych gości.


Składniki:

  • 4 tortille 
  • 1 puszka tuńczyka
  • 1 puszka kukurydzy 
  • 3 jajka 
  • 1/2 puszki ananasa
  • 3-4 łyżki jogurtu
  • 1-2 łyżki majonezu 
  • 1 łyżeczka musztardy 
  • sól, pieprz do smaku 

Wykonanie: 

  • gotujemy jajka na twardo, obieramy i kroimy w kostkę
  • ananasa kroimy w kostkę i odciskamy sok 
  • w misce mieszamy ananasa, kukurydzę, tuńczyka odsączonego z zalewy i jajka 
  • mieszamy majonez, jogurt i musztardę
  • mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem
  • powstałą masą smarujemy tortille zostawiając kilka centymetrów puste na jednym końcu 
  • zwijamy ściśle i odkładamy na ok godzinę do lodówki 
  • po tym czasie kroimy na plastry grubości ok 4 cm
  • wykładamy na talerz, można oprószyć świeżo mielonym pieprzem lub posypać ziołami 



3 komentarze: