niedziela, 21 czerwca 2015

Drożdżówki z borówkami i mleczną kruszonką

Kiedy raz zjemy domowa drożdżówkę, istnieje małe prawdopodobieństwo, ze w najbliższym czasie sięgniemy po sklepowa. Drożdżówki własnej produkcji są mięciutkie, puszyste, ale nie "nadmuchane", nie są za słodkie i możemy je serwować na ciepło. Możemy też dobierać ulubione dodatki. Ja postawiłam na moje ulubione borówki amerykańskie i kruszonkę mleczną. Kto pamięta mleko w proszku z dzieciństwa jako składnik tak wielu deserów? Dzisiaj trochę zapomniane, ale przecież takie smaczne! Polecam wypróbowanie tej wyjątkowej kruszonki, do tego lub innego wypieku.




Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki 
  • 1/3 szklanki oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  • 10g drożdży
  • 0,5 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki gorącej wody 
  • 200g borówek amerykańskich

Kruszonka:
  • 1/2 szklanki mleka w proszku
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 50g masła
  • 1/4 szklanki mąki 
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

Wykonanie:
  • do miski wlewamy mleko, gorąca wodę, wkruszamy drożdże, dosypujemy łyżkę mąki i łyżkę cukru, mieszamy i odstawiamy na 5 min
  • do mieszanki dodajemy mąkę, jajko, olej, resztę mąki i cukru
  • mieszamy i wyrabiamy ręcznie, jeśli ciasto jest zbyt lepiące dosypujemy mąki, ciasto powinno być elastyczne i dosyć miękkie   
  • odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut pod przykryciem ze ściereczki
  • przygotowujemy kruszonkę
  • mieszamy sypkie składniki i dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło
  • palcami łączymy wszystkie składniki aż powstaną okruszki
  • borówki myjemy i osuszamy
  • podrośnięte ciasto dzielimy na porcje i układamy na blasze do pieczenia rozciągając na owalny kształt drożdżówek
  • na każdą kładziemy borówki, lekko wciskając je w ciasto
  • posypujemy kruszonką
  • wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na ok 15-20 minut

 Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej ” Słodkie wypieki z Kujawskim ” pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia.  
 bd7ab6bc9dacda3c697f43f49e33317d

1 komentarz:

  1. Taką jeszcze ciepłą z przyjemnością bym teraz zjadła :D
    Zapraszam jeszcze do drugiego etapu z Fooder - to szansa na dodatkową nagrodę :)))
    http://ostra-na-slodko.pl/

    OdpowiedzUsuń