Składniki:
- 1,5 szklanki mąki
- 1/3 szklanki oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru
- 10g drożdży
- 0,5 szklanki mleka
- 1/3 szklanki gorącej wody
- 200g borówek amerykańskich
Kruszonka:
- 1/2 szklanki mleka w proszku
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 50g masła
- 1/4 szklanki mąki
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
- do miski wlewamy mleko, gorąca wodę, wkruszamy drożdże, dosypujemy łyżkę mąki i łyżkę cukru, mieszamy i odstawiamy na 5 min
- do mieszanki dodajemy mąkę, jajko, olej, resztę mąki i cukru
- mieszamy i wyrabiamy ręcznie, jeśli ciasto jest zbyt lepiące dosypujemy mąki, ciasto powinno być elastyczne i dosyć miękkie
- odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut pod przykryciem ze ściereczki
- przygotowujemy kruszonkę
- mieszamy sypkie składniki i dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło
- palcami łączymy wszystkie składniki aż powstaną okruszki
- borówki myjemy i osuszamy
- podrośnięte ciasto dzielimy na porcje i układamy na blasze do pieczenia rozciągając na owalny kształt drożdżówek
- na każdą kładziemy borówki, lekko wciskając je w ciasto
- posypujemy kruszonką
- wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na ok 15-20 minut
Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej ” Słodkie wypieki z Kujawskim ” pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia.
Taką jeszcze ciepłą z przyjemnością bym teraz zjadła :D
OdpowiedzUsuńZapraszam jeszcze do drugiego etapu z Fooder - to szansa na dodatkową nagrodę :)))
http://ostra-na-slodko.pl/