Składniki:
- mieszanka liści roszponki i rukoli
- 1 duża dojrzała gruszka (musi być lekko miękka)
- 4 plastry szynki serrano lub szwarcwaldzkiej
- ser brie
- 3/4 papryki czerwonej
- dressing: 4 łyżki oliwy, 2 łyżki octu balsamicznego, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżeczka miodu/syropu klonowego lub syropu z daktyli
- liście sałaty umyć i dokładnie osuszyć
- paprykę, obraną gruszkę i ser pokroić w grubą kostkę
- szynkę porwać
- wszystkie składniki wymieszać w misce
- połączyć składniki dressingu aż zrobi się gęsty
- polać sosem i ponownie wymieszać
- świetnie smakuje np. z bagietką czosnkową
O ja też wolę sałatki bez majonezu, lżej i zdrowiej, a wg mnie też smaczniej.
OdpowiedzUsuńPyszna. Robiłam już wielokrotnie!
OdpowiedzUsuń