niedziela, 21 czerwca 2015

Podwójnie truskawkowe muffinki z białą czekoladą

Idealne muffinki powinny mieć puszyste i lekko wilgotne ciasto - to podstawa, którą można urozmaicać wedle uznania.  Tym razem postawiłam na truskawki, ale inaczej niż zwykle, zamiast dodawać całe owoce, zmiksowałam i dodałam do ciasta, dzięki czemu przed upieczeniem miało śliczny różowy kolor, który co prawda po upieczeniu znika, ale pyszny truskawkowy aromat pozostaje. Do tego chrupiące kawałki białej czekolady i piękny, świeży krem truskawkowy. Pycha!



Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 szklanka zblendowanych truskawek
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody 
  • 1 tabliczka białej czekolady

Krem
  • 3/4 kostki zimnego masła
  • 2 czubate łyżki mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 szklanka zmiksowanych truskawek 
  • 12 kostek białej czekolady
 Wykonanie
  • miksujemy jaja, olej i cukier
  • dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i sodę, ponownie miksujemy do połączenia składników
  • truskawki blendujmemy i dodajemy do masy
  • czekoladę kroimy na drobne kawałki
  • do formy na muffinki wkładamy pilotki  i napełniamy ciastem
  • do każdej muffinki wkładamy po kilka (ok 4-5) kawałeczków białej czekolady 
  • pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok 20 minut (po wyłączeniu piekarnika muffinki pozostawiamy jeszcze na 5 minut, żeby nie opadły) 
Krem:
  • aby uzyskać ciekawy efekt wizualny, dwukolorowego kremu krótko miksujemy lekko twarde masło z cukrem i masą truskawkową 
  • ozdabiamy muffinki kremem oraz połową przekrojonej na ukos kostki czekolady białej


Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej ” Słodkie wypieki z Kujawskim ” pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia.  
 bd7ab6bc9dacda3c697f43f49e33317d

3 komentarze:

  1. Bardzo pomysłowe!
    Zgłoszenie oczywiście przyjmuję i zapraszam dodatkowo do rejestracji na Fooder - to szansa na fajną dodatkową nagrodę :)))

    http://ostra-na-slodko.pl/

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam problem bo nie wiem ile truskawek trzeba dodać do ciasta, w przepisie nie została podana ich ilość :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już uzupełniam:) Do ciasta trzeba dodać, tak jak do kremu szklankę musu (zmiksowanych) truskawek

      Usuń