Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 0,5 szklanki oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 szklanka zblendowanych truskawek
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
- 1 tabliczka białej czekolady
Krem
- 3/4 kostki zimnego masła
- 2 czubate łyżki mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 szklanka zmiksowanych truskawek
- 12 kostek białej czekolady
- miksujemy jaja, olej i cukier
- dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i sodę, ponownie miksujemy do połączenia składników
- truskawki blendujmemy i dodajemy do masy
- czekoladę kroimy na drobne kawałki
- do formy na muffinki wkładamy pilotki i napełniamy ciastem
- do każdej muffinki wkładamy po kilka (ok 4-5) kawałeczków białej czekolady
- pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok 20 minut (po wyłączeniu piekarnika muffinki pozostawiamy jeszcze na 5 minut, żeby nie opadły)
- aby uzyskać ciekawy efekt wizualny, dwukolorowego kremu krótko miksujemy lekko twarde masło z cukrem i masą truskawkową
- ozdabiamy muffinki kremem oraz połową przekrojonej na ukos kostki czekolady białej
Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej ” Słodkie wypieki z Kujawskim ” pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia.
Bardzo pomysłowe!
OdpowiedzUsuńZgłoszenie oczywiście przyjmuję i zapraszam dodatkowo do rejestracji na Fooder - to szansa na fajną dodatkową nagrodę :)))
http://ostra-na-slodko.pl/
Mam problem bo nie wiem ile truskawek trzeba dodać do ciasta, w przepisie nie została podana ich ilość :)
OdpowiedzUsuńJuż uzupełniam:) Do ciasta trzeba dodać, tak jak do kremu szklankę musu (zmiksowanych) truskawek
Usuń