Kiedyś jadało się murzynka, teraz modne jest brownie. Moje ciasto czekoladowe łączy w sobie cechy tych dwóch ciast: jest puszyste i wyrośnięte jak murzynek, ale ma wyrazisty mocno czekolady smak jak brownie, ponieważ dodajemy do niego rozpuszczona czekoladę z wysoka zawartością miazgi kakaowej. Ciasto nabiera charakteru dzięki, słodkim, soczystym świeżym brzoskwiniom. W letnie dni polecam podawać ciasto z gałką lodów śmietankowych.
Składniki:
- 2 szklanki maki
- 1 szklanka cukru
- 2 jajka
- 1/2 szklanki oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
- 150g czekolady gorzkiej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 szklanka mleka
- 5 brzoskwini
Wykonanie:
- miksujemy: olej, jajka i cukier
- dodajemy make, mleko, sodę i proszek do pieczeni - ponowni dokładnie miksujemy
- rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i przelewamy do masy kiedy lekko ostygnie
- na dnie tortownicy układamy obrane i pokrojone na cząstki brzoskwinie
- zalewamy ciastem
- wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 50 minut
- wyjmujemy z pieca, studzimy i odwracamy
Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej ” Słodkie wypieki z Kujawskim ” pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia.
Bardzo apetyczne!!! :)))
OdpowiedzUsuńZgłoszenie oczywiście przyjmuję i zapraszam jeszcze do rejestracji na Fooder - to szansa na fajną dodatkową nagrodę :)