Portugalskie ciasteczka to pyszne, chrupiące ciasto wypełnione waniliowym kremem z nutką cynamonu. Oryginalnie wywodzą się z cukierni lizbońskiej dzielnicy Belem, gdzie znajduje się klasztor Hieronimitów. Podobno w dawnych czasach zakonnice używały białek jajek do bielenia habitów, a z żółtek powstawały różne słodkości. Jeśli więc ktoś chce spróbować oryginalnego wypieku (pastel de Belem), powinien w Lizbonie udać się do dzielnicy Belem w okolice klasztoru, po jego prawej stronie przejść przez ulicę i skierować się w stronę charakterystycznego granatowego daszku i albo ustawić się zazwyczaj sporej kolejce turystów kupujących ciasteczka na wynos, albo zająć miejsce w środku, przy stoliku, gdzie obsłuży nas kelner. Jeśli jednak nie uda Wam się zjeść, świeżych, jeszcze ciepłych ciasteczek w tym miejscu - nic straconego, pastel de nata można kupić w każdej cukierni w Portugalii. I mimo, że ciasteczka wyśmienicie smakują zjadane na lizbońskich uliczkach i w portugalskim słońcu to na szczęście są na tyle proste do wykonania, że można je szybko upiec w domu. Ze względu na sezon letni polecam dodać świeże owoce.
Składniki (na 12 sztuk):
- rulon świeżego cista francuskiego
- opcjonalnie owoce: poziomki, jagody, maliny
Krem:
- 1/3 szklanki cukru,
- 1/2 opakowania cukru waniliowego
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 żółtka
- 0,5 litra mleka
- 1 laska wanilii (ziarenka)
- 1/3 łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
- w garnku umieścić wszystkie składniki kremu i dokładnie wymieszać trzepaczką
- podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając trzepaczką
- kiedy krem zgęstnieje odstawiamy do przestudzenia
- w tym czasie piec rozgrzewamy do 180 stopni (góra, dół)
- z ciasta francuskiego wycinamy kółka (np. dużą szkanką)
- ciastem wylepiamy otwory w formie na muffinki
- tak powstałe 'miseczki' z ciasta napełniamy kremem do wysokości ciasta
- wstawimy do piekarnika na 15 minut
- po tym czasie przenosimy je o jeden poziom wyżej, żeby wierzch ciasteczek się mocno przyrumienił (żeby osiągnąć ciekawszy efekt karmelizacji można posypać cukrem trzcinowym) na ok 4 minuty (obserwujemy kolor masy i chrupkość ciasta)
- tradycyjnie ciasteczka podaje się posypane cynamonem, ale ponieważ w przepisie dodaję cynamon do masy można ten kro pominąć
- opcjonalnie ozdabiamy owocami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz