Skrzydełka mają bardzo aromatyczną skórkę i świetnie smakują z ostrym dipem z chilli, imbiru, limonki i jogurtu.
Składniki:
- 10 skrzydełek
- 5 łyżek tequili
- 2 łyżki oliwy
- 1,5 limonki (sok i skórka)
- 1 łyżeczka soli
- szczypta chilli
- pół łyżeczki suszonej papryki
- pół łyżeczki suszonego czosnku granulowanego
- pół łyżeczki brązowego cukru
- sos: 1 papryczka chilli, 2 centymetry imbiru, 2 łyżki soku z limonki, kubeczek jogurtu
- bagietka do podania
- skrzydełka przecinamy na 2 części, lotkę odcinamy i wyrzucamy
- w woreczku mieszamy składniki marynaty: sok i skórka z limonki, oliwa, tequila i przyprawy
- do woreczka wrzucamy skrzydełka, dokładnie mieszamy i marynujemy całą noc lub min. kilka godzin
- rozgrzewamy piec do 180 stopni
- skrzydełka przekładamy do naczyni i wkładamy do pieca na 20 minut, resztę marynaty zostawiamy w woreczku
- odwracamy po 20 minutach skrzydełka i nadal pieczemy
- pozostałą marynatę przelewamy do małego garnuszka i redukujemy na małym ogniu
- gęstą marynatą zalewamy skrzydełka i podpiekamy jeszcze 5 minut
- przygotowujemy sos: miksujemy papryczkę, imbir, sok z cytryny i sól, tak powstałą masę mieszamy z jogurtem
- podajemy ze świeżą, pokrojoną bagietką
Uwielbiam skrzydełka. Twoje połączenie smaków bardzo do mnie przemawia
OdpowiedzUsuń