niedziela, 19 czerwca 2016

Przekąski na mecz - Skrzydełka w tequili i limoce z sosem jogurtowo-paprykowym

Na kolejny mecz polecam pyszne skrzydełka w marynacie z tequili i limonki. Podobny przepis podpatrzyłam u Nigelli, która w ten sposób przygotowywała całego kurczaka. Jednak na 90 minut meczu przydadzą się małe kąski, które starczą na dłużej.
Skrzydełka mają bardzo aromatyczną skórkę i świetnie smakują z ostrym dipem z chilli, imbiru, limonki i jogurtu.




Składniki:
  • 10 skrzydełek
  • 5 łyżek tequili
  • 2 łyżki oliwy
  • 1,5 limonki (sok i skórka)
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta chilli
  • pół łyżeczki suszonej papryki
  • pół łyżeczki suszonego czosnku granulowanego
  • pół łyżeczki brązowego cukru
  • sos: 1 papryczka chilli, 2 centymetry imbiru, 2 łyżki soku z limonki, kubeczek jogurtu
  • bagietka do podania
Wykonanie:
  • skrzydełka przecinamy na 2 części, lotkę odcinamy i wyrzucamy
  • w woreczku mieszamy składniki marynaty: sok i skórka z limonki, oliwa, tequila i przyprawy
  • do woreczka wrzucamy skrzydełka, dokładnie mieszamy i marynujemy całą noc lub min. kilka godzin
  • rozgrzewamy piec do 180 stopni
  • skrzydełka przekładamy do naczyni i wkładamy do pieca na 20 minut, resztę marynaty zostawiamy w woreczku
  • odwracamy po 20 minutach skrzydełka i nadal pieczemy
  • pozostałą marynatę przelewamy do małego garnuszka i redukujemy na małym ogniu
  • gęstą marynatą zalewamy skrzydełka i podpiekamy jeszcze 5 minut
  • przygotowujemy sos: miksujemy papryczkę, imbir, sok z cytryny i sól, tak powstałą masę mieszamy z jogurtem
  • podajemy ze świeżą, pokrojoną bagietką


1 komentarz:

  1. Uwielbiam skrzydełka. Twoje połączenie smaków bardzo do mnie przemawia

    OdpowiedzUsuń