poniedziałek, 11 lipca 2016

Tort jagdowo-malinowy (masa jagodowa i malinowa)

W tamtym roku w sezonie truskawkowym podawałam przepis na najlepszą masę truskawkową i wspominałam, że wg tego samego przepisu można zrobić masę z dowolnymi owocami sezonowymi. W tym torcie użyłam malin i jagód, ciasto jest pyszne i orzeźwiające, a pastelowe masy świetnie prezentują się letnią porą. I co najważniejsze, solenizantowi bardzo smakowało!



Składniki:
  • biszkopt 
  • herbata i 3 łyżki Malibu do nasączenia
Masy:
  • 2 serki mascarpone (w sumie 500g)
  • 300 ml śmietanki 30 lub 36 procent 
  • 1,5 szklanki malin
  • 1,75 szklanki jagód
  • ok 6 łyżek cukry pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny 
  • pół szklanki gorącej wody 
Wykonanie:
  • zaparzamy herbatę w połowie szklanki i dodajemy Malibu 
  • biszkopt kroimy na 3 części, po przestygnięci pierwszą z nich układamy na dnie tortownicy i nasączamy 1/3 płynu
  • do miski wrzucamy mascarpone, wlewamy śmietankę i ubijamy 
  • masę rozdzielamy po równo do 2 misek 
  • maliny w oddzielnym naczyniu rozgniatamy widelcem 
  • jagody - 1 szklankę rozgniatamy widelcem, a resztę zostawiamy w całości 
  • do jednej masy dodajemy rozgniecione maliny z sokiem i dodajmy ok 2 łyżki cukru pudru, miksujemy i smakujemy, wedle uznania dodajemy więcej cukru 
  • do drugiej części masy dodajemy rozgniecione i całe jagody, miksujemy z 2 łyżkami cukru pudru i również dodajemy wedle uznania
  • zagotowujemy wodę, wlewamy 1/4 szklanki i rozpuszczamy w niej 2 łyżeczki żelatyny, dokładnie mieszamy i po chwili dodajemy kilka łyżek masy malinowej do szklanki, mieszamy i przelewamy całość do masy 
  • masę malinową układamy na biszkopcie (zostawiamy kilka łyżek na wierzch), tortownicę wstawiamy do lodówki 
  • w tym samym czasie powtarzamy przygotowanie żelatyny do masy jagodowej: 1.4 szklanki gorącej wody, rozpuszczamy 2 łyżeczki żelatyny, mieszamy z kilkoma łyżkami masy i mieszamy z całością
  • kiedy masa malinowa lekko stężeje układamy na niej drugi blat biszkoptu, nasączamy 1/3 płynu 
  • układamy masę jagodową zostawiając kilka łyżek na wierzch
  • na masę jagodową układamy ostatni blat biszkoptu, nasączamy  
  • pozostałe masy mieszamy i smarujemy nimi wierzch
  • ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki do całkowitego stężenia



2 komentarze: