Składniki:
- biszkopt
- herbata i 3 łyżki Malibu do nasączenia
- 2 serki mascarpone (w sumie 500g)
- 300 ml śmietanki 30 lub 36 procent
- 1,5 szklanki malin
- 1,75 szklanki jagód
- ok 6 łyżek cukry pudru
- 4 łyżeczki żelatyny
- pół szklanki gorącej wody
- zaparzamy herbatę w połowie szklanki i dodajemy Malibu
- biszkopt kroimy na 3 części, po przestygnięci pierwszą z nich układamy na dnie tortownicy i nasączamy 1/3 płynu
- do miski wrzucamy mascarpone, wlewamy śmietankę i ubijamy
- masę rozdzielamy po równo do 2 misek
- maliny w oddzielnym naczyniu rozgniatamy widelcem
- jagody - 1 szklankę rozgniatamy widelcem, a resztę zostawiamy w całości
- do jednej masy dodajemy rozgniecione maliny z sokiem i dodajmy ok 2 łyżki cukru pudru, miksujemy i smakujemy, wedle uznania dodajemy więcej cukru
- do drugiej części masy dodajemy rozgniecione i całe jagody, miksujemy z 2 łyżkami cukru pudru i również dodajemy wedle uznania
- zagotowujemy wodę, wlewamy 1/4 szklanki i rozpuszczamy w niej 2 łyżeczki żelatyny, dokładnie mieszamy i po chwili dodajemy kilka łyżek masy malinowej do szklanki, mieszamy i przelewamy całość do masy
- masę malinową układamy na biszkopcie (zostawiamy kilka łyżek na wierzch), tortownicę wstawiamy do lodówki
- w tym samym czasie powtarzamy przygotowanie żelatyny do masy jagodowej: 1.4 szklanki gorącej wody, rozpuszczamy 2 łyżeczki żelatyny, mieszamy z kilkoma łyżkami masy i mieszamy z całością
- kiedy masa malinowa lekko stężeje układamy na niej drugi blat biszkoptu, nasączamy 1/3 płynu
- układamy masę jagodową zostawiając kilka łyżek na wierzch
- na masę jagodową układamy ostatni blat biszkoptu, nasączamy
- pozostałe masy mieszamy i smarujemy nimi wierzch
- ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki do całkowitego stężenia
Wygląda uroczo! A smakowało pewnie jeszcze lepiej :)
OdpowiedzUsuńAż ślinka cieknie, z jagodami wygląda uroczo.
OdpowiedzUsuń